Térkép, beletűzdelt rajzszögekkel

A rákos halálozási arányok összefüggnek a földrajzi elhelyezkedéssel

A Case Western Reserve Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a rákos halálozáshoz történelmileg összefüggő kockázati tényezők az Egyesült Államokban (az alsó 48 államban) regionálisan eltérőek – úgy vélik, hogy ezeket a különbségeket figyelembe kell venni a személyre szabott közegészségügyi beavatkozások kidolgozásakor.

Például a nyugati államokban a legalacsonyabb a 100 000 lakosra jutó rákos halálozások aránya. Azok körében, akik valamilyen rákos megbetegedésben halnak meg, az olyan kockázati tényezők, mint az elhízás, a mozgásszegény életmód és a cukorbetegség, a fő viselkedéses kockázati tényezők közül meghaladják a dohányzást és az alkoholfogyasztást, számol be róla a Medical Xpress.

Eközben a déli államokban, ahol a 100 000 lakosra jutó rákos halálozás a legmagasabb, a dohányzás a vezető viselkedéses kockázati tényező, amely a rákos halálozáshoz kapcsolódik.

A kutatók a kockázati tényezők széles körére összpontosítottak, amelyekről ismert, hogy hozzájárulnak a rákos halálozáshoz, illetve segítenek annak megelőzésében, beleértve az egészségmagatartást és a társadalmi-gazdasági jellemzőket, a demográfiai és környezeti tényezőket, a komorbiditás prevalenciáját, a rákszűréseket, valamint a kezelés és a túlélőgondozás igénybevételét.

„Az adatelemzésnek ez az innovatív megközelítése – a meglévő viselkedési kockázati tényezőkre vonatkozó adatok és egy új, helyhez kötött gépi tanulási módszer felhasználásával – megmutatja a finomabb adatelemzés erejét, amely gyakorlati alkalmazásokat kínál a rákbetegségek kezelésében és megelőzésében”

– mondta Weichuan Dong, a tanulmány vezető szerzője és a Case Comprehensive Cancer Center Population Cancer Analytics Shared Resource egészségügyi szolgáltató kutatója.

Ez a térbeli keresztmetszeti vizsgálat a National Center for Health Statistics megyei szintű adatait használta fel a 2008 és 2019 között rákban elhunyt egyénekre vonatkozóan. A kockázati tényezőkre vonatkozó adatokat a County Health Rankings & Roadmaps, az Health Resources and Services Administration és a Centers for Disease Control and Prevention adataiból szerezték be.

A vizsgálatba 7,2 millió olyan személyt (átlagéletkor 70-74 év; 3,4 millió nő [47,5%]) vontak be, akik az Egyesült Államok 3108 szomszédos megyéjében haltak meg rákban.

„E kutatás nyomán bölcs lenne közelebbről megvizsgálni a környezeti tényezőket, beleértve a vízminőségre, a mezőgazdasági növényvédő szerekre és a légszennyezésre vonatkozó adatokat. Az adatoknak ez a rétegzése világos képet fog rajzolni a rákos halálozással összefüggő kockázati tényezők rangsoráról, hogy a helyi közösségek hatékony beavatkozásokkal foglalkozhassanak velük. Emellett az adatok azt mutatják, hogy a kiegészítő táplálkozási segélyprogram (SNAP vagy élelmiszerjegyek) juttatásaiban való részesülés az USA számos részén erős előrejelzője a rákhalálozásnak, ami rámutat arra, hogy a jövőben szükség van a SNAP juttatásokban részesülő lakosság egészségi állapotának vizsgálatára”

– fogalmazott Dong.

Nyitókép: Shutterstock