egy ember maszírozza a másik karját

Három reflexológiai gyakorlat, ami enyhítheti a fájdalmat

A reflexológiai gyakorlatok végzésével egyszerűen tudunk enyhíteni fájdalmainkon. Lehet szó fej-, hát-, de akár menstruációs-fájdalmakról, mindegyiket eredményesen kezeli. Mindezek felett akár a stressz-szintünk is kisebb lehet. A továbbiakban három egyszerű gyakorlatban is elvégezhető gyakorlatot mutatunk, amivel csillapíthatjuk esetleges kellemetlenségeinket.


A reflexológia a természetgyógyászat egyik módszere. Bizonyos szinten hasonlít az akupunktúrára, viszont itt tűk helyett a hüvelykujjunkat, könyökünket vagy más speciális, fából készült eszközöket használunk, hogy erőt fejtsünk ki a nyomáspontokra. A gyakorlatok végzése akut és krónikus tünetekre is megoldást nyújthatnak, egyes tanulmányok pedig azt vizsgálták, hogy a mellrák elleni beavatkozás után rengeteg nőnek segített a nehéz gyógyulási folyamat elviselésében.

Ez a gyógyászati módszer a testben végigmenő idegeken alapszik. A lábakban, a kezekben és akár a fülekben is olyan idegvégződések vannak, amiket érintve valamelyik másik területen tudunk érzékenységet csillapítani.

"Az emberi test rendkívül intelligens, de megviselheti őket a stressz és a trauma, ami belső túlterhelést okoz. A gyakorlat lehetővé teszi a test számára, hogy természetes, támogató módon helyreállítsa magát és vitalitást találjon"

— mondta Tish Gilmore, hivatásos reflexológus a Real Simple cikkében.

Hogy néhány példát említsünk, összeszedtünk három gyakori fájdalomtípust és azoknak a területeit, hogy elmondhassuk, hogyan lehet őket kezelni ennek a technikának a használatával.

1. Hátfájás

Az emberiség nyolcvan százalékát érinti vagy érinteni fogja ez a probléma. Annak érdekében, hogy ez a gyötrelem elviselhetőbb legyen, érdemes minél hamarabb a reflexológiához fordulni. Egy kutatás keretein belül ötven nővérrel háromszor negyven percet foglalkoztak, és a kísérlet végére fájdalmaik intenzitása kimutathatóan csökkent. A megfelelő pontokat a talp vonalán kell keresni, azokat körkörös mozgással nyomni kell, közben pedig az érzékenyebb részeken többet elidőzni, hogy az ott lévő ideget megfelelően eldolgozzuk.

2. Menstruációs fájdalmak

Statisztikailag a nők húsz százalékának zavarja meg mindennapi tevékenységét az menstruációval járó fájdalom. Az ezt enyhítő területek a fülön, kézen illetve bokán is fellelhetőek. Ezeken a részeken érdemes masszírozás végezni, és a kellemetlen területeken szintén többet dolgozni, ameddig enyhülni nem kezd a nyomás. Ez pontonként nagyjából egy percet vehet igénybe.

3. Fejfájás

A migrén miatt zavaró, lüktető és nyomó érzés keletkezhet bennünk, amit gyakran kísér hang- és fényérzékenység, valamint hányinger is. Szerencsére a kutatások azt mutatják, hogy a reflexológia javíthatja és enyhítheti a tüneteket. Nyomjuk erősen a puha, húsos részt a mutatóujjunk és a hüvelykujjunk között egy percig, ez rövid időn belül megkönnyebbüléshez fog vezetni.

Korábbi cikkünkben arról is írtunk, milyen praktikákat vethetünk be a fejfájás megelőzésére is.


Nyitókép: Unsplash/Conscious Design