Savas reflux, mellkasára és gyomrára kezeit rátevő nő

A reflux 4 meglepő jele

Ha savanyú ízt tapasztaltunk már a szánkban, a gyomorégés vagy a Gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD) egyik jele lehet.

Annak ellenére, hogy milyen sokan szenvednek tőle, és milyen jól ismerik néhány tünetét, a gasztroenterológusok szerint a a gyomorégésnek vagy refluxnak vannak olyan mellékhatásai is, amelyek kevésbé ismertek. Íme, mire kell még figyelni:

1. Fülnyomás

Általában ez a tünet lefekvéskor erősebb, mivel a nyelőcsőből származó reflux anyag összegyűlik a torok legfelső részén, ahol a csövek összekötik az orrgaratot az egyes fülekkel. A reflux okozta gyulladás növeli a nyomást ezekben a csövekben, ami a fülben teltségérzetet vagy elzáródást eredményezhet. További tünetek közé tartozhat a fülfájás, a fülcsengés és a halláskárosodás.

2. Légzési nehézség

A sav hasonlóképpen bejuthat a légutakba is, és megzavarhatja azokat. A nyelőcső és a légutak közelsége miatt a savas reflux néha légzési nehézséget okozhat. A sav fertőzést vagy gyulladást okozhat, ami pedig légszomjat eredményez.

A savas reflux gyakori az asztmás embereknél, akiknél krónikus köhögés, mellkasi fájdalom és légzési nehézségek jelentkezhetnek. Ahhoz

Abban, hogy kiderüljön, a savas reflux váltja-e ki az asztmát, az segít, ha megnézzük, a savlekötő szerek szedése csökkenti-e a tüneteket.

3. Fog- és szájproblémák

A fogak érzékenysége és korróziója, a savanykás íz és rossz lehelet mind figyelmeztető jelek lehetnek. Ezek a problémák a szájüreggel közvetlenül érintkező sav következményei lehetnek.

A nyál védi a fogakat azáltal, hogy puffereli a savat, és biztosítja a fogak remineralizációjához szükséges anyagokat. A gyomorsav képes legyőzni ezeket a védekező mechanizmusokat, és egyaránt érinti a gyermek- és felnőtt pácienseket.

4. Mellkasi fájdalom

A mellkasi fájdalomnak sokféle oka lehet. Először a komoly, akár életveszélyes állapotokat érdemes először kizárni, mint például a szívroham, majd a tüdőproblémákkal és a mellkasfal gyulladásával kell foglalkozni ezután.

Ha ezeket kizártuk, utána érdemes megnézni, hogy savas reflux áll-e a háttérben, amely további, felső endoszkópos vizsgálatot indokolhat.

A GERD elég gyakran okoz mellkasi fájdalmat, a nem szív eredetű mellkasi fájdalmak mintegy 50-60%-a tulajdonítható ennek az állapotnak. A többi mellékhatáshoz hasonlóan, amikor a sav felfelé halad a nyelőcsövön, mellkasi fájdalmat okozhat (amely a nyakba, a torokba és az állkapocsba is kisugározhat).

A reflux és a mellékhatások enyhítése

Először magát a problémát érdemes kezelni, ez csökkenteni fogja a másodlagos tüneteket. Az egyetlen figyelmeztetés az ennél sokkal aggasztóbb vagy látszólag nem összefüggő problémákra vonatkozik. Példaként említette az asztmát és a fogszuvasodást, mint olyan eseteket, amikor okos lépés szakemberhez fordulni.

Érdemes az étrendünkön is változtatni, próbáljuk meg elkerülni a koffeint, a szénsavas italokat, a savas és fűszeres ételeket, az alkoholt, a dohányzást és a késő esti étkezést. Az olyan ételek, mint a zabpehely, a görögdinnye, a joghurt és a kamillatea fogyasztása a fent említettek helyett szintén segíthet.

Érdemes továbbá lefekvéskor megemelni a fejünket hat-nyolc hüvelykkel az ágytól vagy a kanapétól. A vény nélkül kapható és a vényköteles gyógyszerek további lehetőségeket jelentenek.

Az orvoshoz fordulás szükségességét alapvetően négy tényező határozza meg: a gyakoriság, az intenzitás, az otthoni kezelés nehézsége és a konkrét tünet.

Akkor kell orvoshoz fordulnunk a GERD-vel kapcsolatban, ha a gyomorégés vagy a felső hasi fájdalom tünetei gyakoribbak vagy súlyosabbak, mint korábban, vagy ha több mint két hétig próbálkoztak a GERD-re vény nélkül kapható vagy vényköteles gyógyszerekkel, és a tünetek nem enyhülnek.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock