Barna rizs fakanálon

Ezek az előnyei a rizs bevezetésének az étrendben

A rizst világszerte alapvető élelmiszernek tekintik. Mindkét fajtájának, a barna és a fehér rizsnek is megvannak a maga előnyei, többek között alacsony nátriumtartalmú, zsírszegény és magas szénhidráttartalmú étrendet biztosítanak. Cikkünkben a rizs további előnyeit mutatjuk be.

1. Hozzáférhető

A rizsfogyasztás napról napra nő, és hogy elérhetővé tegyék, a gazdák új stratégiák alkalmazásával növelik az egy növényre jutó rizshozamot. Ez nemcsak rövid átfutási időt biztosít, hanem a rizsszemek tápanyagtartalmát is megőrzi. Bármelyik élelmiszerboltban könnyen megvásárolható, és a gyártók számos méretben kínálnak lehetőséget, hogy igény szerint vásárolhassunk.

2. Könnyen lebontható

Ha az utóbbi időben gyakran éreztük magunkat fáradtnak, a rizs bevezetése az étrendünkbe biztosíthatja a szükséges üzemanyagot, hogy energialöketet kapjunk. A szervezetünknek nem kell rengeteg munkát végeznie a lebontásához, a rizsben található szénhidrátok pedig kiváló energiaforrást jelentenek.

A rizs az anyagcsere-tevékenység fokozását is segíti. Több mint 15 vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyekre a szervezetünknek szüksége van.

3. Stabilizálja a vércukorszintet

A barna rizs nagyszerű kiegészítője az étrendnek a cukorbetegségben szenvedők számára. A barna rizs alacsonyabb helyen áll a glikémiás indexen, ami azt jelenti, hogy a fogyasztása után kisebb a relatív esélye annak, hogy a vércukorszintünk megugrik, mint az alternatíváinál. Ha hetente több mint két adag barna rizst fogyasztunk, 11%-kal csökken a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye.

4. Segít megelőzni az elhízást

Talán az egyik legnagyobb előnye a rizs étrendbe való beillesztésének, hogy megelőzi az elhízást és a vele járó kockázatokat. A rizsnek alacsony a zsír-, nátrium- és koleszterintartalma. Tápláló és laktató képessége ugyanolyan, mint bármely más alternatíváé. A magasabb rosttartalom biztosítja, hogy a bélműködés szabályos legyen, és az emésztőrendszer megfelelően tisztuljon.

5. Kiváló fehérjeforrás

Ha eddig aggódtunk, hogy növeljük a fehérje mennyiségét az étrendünkben, de nem találtunk egészséges alternatívát, a rizs megfelelő megoldás lehet. Nemcsak vegán, de a rizs fogyasztása a szükséges fehérjét is biztosíthatja az edzőtermi edzés előtt. 6 dekagramm fehér rizs körülbelül 5 gramm fehérjét tartalmaz.