egy tál főtt rizs

Az igazán ízletes rizs titka ebben a két egyszerű összetevőben rejlik

A jó rizs elkészítése nagyobb kihívás, mint elsőre gondolnánk. Az állag, az íz − sok tényezőn múlik, hogy kedvenc köretünk olyan legyen, mint ahogy az a nagykönyvben meg van írva.Van azonban egy régi hack, ami minden rizst ízletessé varázsol. A trükk pedig két egyszerű összetevő hozzáadása: a babérlevélé és a kurkumáé.

​Miért lesz a babérlevél és a kurkuma miatt jobb a rizs íze?

A babérlevelet általában olyan hosszan főzött ételekbe dobják, mint a levesek, pörköltek és tésztaszószok, hogy az ízek rétegeit növeljék. Maga a babérlevél íze meglehetősen enyhe. Nem valószínű, hogy például olyan receptekkel találkozunk, amelyekben a babérlevél az elsődleges íz. Finomsága azonban egy fazék rizsben tud igazán megcsillanni. A rizst gyakran sima vízben főzik, ahol kevés más íz van, amely versenyezhetne a babérlevél visszafogott jelenlétével.

A másik összetevőről talán elsőre olyan gondolatok jutnak eszedbe, mint hogy „túl erős ízű”, és „sárga lesz tőle a rizs". Igen, a kurkuma erős és aromás lehet, és valóban megváltoztatja mindennek a színét, amihez hozzáér (beleértve az ujjaidat is), de jelen esetben csak egy csipetnyit használunk. Bár nagyobb mennyiségben valóban átveheti a főszerepet, egy csipetnyi kurkuma hozzáadása egy egész adag rizshez csak segít, hogy az íz kapjon egy kis löketet.

Ez a két fűszer együttesen extra ízt ad a rizsnek. Több testet és mélységet adnak neki anélkül, hogy drasztikusan megváltoztatnák az ízét, így a rizs továbbra is sokféleképpen felhasználható.

​Hogyan használd a babérlevelet és a kurkumát?

Adj a főzési folyamat elején 1 babérlevelet és egy csipetnyi kurkumát a főzőfolyadékhoz. Mindkét hozzávalót a szokásos vízzel, sóval és egy kis olívaolajjal együtt keverd a rizshez, majd a szokásos módon folytasd a főzést. De a trükk ugyanolyan jól működik a tűzhelyen, mint a rizsfőzőben, vagy akár a sütőben, ha a sült rizs a kedvenced. A fűszereket bármilyen rizshez hozzáadhatod; akár barna vagy vadrizshez is.

Attól függően, hogy mennyi rizst főzöl, a rizs finom sárga színt kap, és enyhén gyógynövényes illatú lesz. Amikor a rizs elkészült, dobd el a babérlevelet, keverd meg, és lazítsd fel egy villával!

Forrás: Kitchn

Nyitókép: Shutterstock