Álmatlan nő ül az ágyon éjszaka

Nem alszol jól mostanában? Ez lehet az oka

A december és a téli hónapok gyakran sokaknak gondot okozhatnak az alvással, az emberek ilyenkor még inkább lomhának, fáradtnak és motiválatlannak érzik magukat.

Az egyik fő oka az alvásproblémáinknak a nappali órák változása. Az őszi óraátállítás után az éjszakák sötétebbé válnak, amely nagy hatással lehet a testi funkciók szabályozásában döntő szerepet játszó cirkadián ritmusunkra, a szervezet belső órájára.

A téli hónapokban a kevesebb napsütés hatására szervezetünk több melatonint, alváshormont termelhet, amitől álmosabbnak érezzük magunkat. A melatonintermelés napi ciklusai normalizálják cirkadián ritmusunkat, így amikor ez a ciklus kibillen vagy túlpörög, az alvás-ébrenlét ciklusunk destabilizálódik.

Egy 2023 márciusában közzétett kutatás szerint az embereknek télen több alvásra lehet szükségük, mint nyáron. A 188, városi környezetben élő és nehezen alvó résztvevő alvásfelvételeit elemző tanulmány azt találta, hogy még mesterséges fénynek kitéve is szezonális eltéréseket tapasztaltak a gyors szemmozgásos (REM) alvásban, amely közvetlenül kapcsolódik a cirkadián ritmusunkhoz.

A résztvevők decemberben egy órával tovább aludtak, mint júniusban, és a REM-fázisuk 30 perccel hosszabb volt télen, mint nyáron.

Az állandó kimerültség a rossz mentális egészség jele lehet, a szezonális stressz és depresszió pedig az év ezen időszakában a legjellemzőbb. Nagy-Britannia Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS) szerint a stressz, a depresszió és az életben bekövetkezett változások, például a gyászeset feldolgozása is okozhat fáradtságot és kimerültséget.

Emellett becslések szerint az Egyesült Királyságban 15-ből 1 ember szenved szezonális affektív zavarban (SAD), más néven téli depresszióban, amelyet tartósan rossz hangulat, energiahiány, kétségbeesés, bűntudat vagy értéktelenség érzése jellemez, és amely a téli időszakban jobban jelentkezik.

A legfontosabb dolog, amit tehetünk, hogy reggelente, munka előtt elmegyünk például sétálni vagy gyalog megyünk be a munkahelyünkre.

Fontos emellett, hogy ébredéskor érjen minket természetes napfény. Ez hatalmas tényező a nappal és az éjszaka megkülönböztetésében. Ha nehezen kelünk ki reggel az ágyból, jó ötlet, felhúzott redőnynél vagy nyitott függönyökkel aludni, amely lehetővé teszi, hogy az agyunk leállítsa a melatonin termelését.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock