meztelenül alszik egy nő az ágyban mosolyogva

Szeretsz meztelenül aludni? 5 ok, amiért télen se hagyj fel a szokásoddal

Mi jobban szeretjük éjszakára testünk minden egyes centiméterét kényelmes ágyneműbe burkolni, mint hogy meztelenül kiszolgáltatottnak érezzük magunkat − de sokan másképp vélekednek erről.


A Mela egy nemrégiben készült tanulmánya szerint az angolok 22,7%-a szeret teljesen meztelenül aludni, és ez az 55-64 éves korosztálynál fordul elő leggyakrabban. Lehet, hogy nem a meztelen alvás az első dolog, amiről úgy gondolod, javítja az egészséged, pedig ez a gyakorlat számos fizikai és mentális előnnyel jár, amelyek jóval túlmutatnak az éjszakán.

Bár sokan azt gondolhatják, hogy télen a bebugyolálás a legjobb módja a melegen tartásnak, a meztelenül alvás valójában segít a testhőmérséklet szabályozásában és az alvás minőségének javításában. Mutatunk még néhány váratlan előnyt, amit érdemes figyelembe venned.

​1. Gyorsabban el tudsz aludni

A testhőmérsékleted döntő szerepet játszik az alvás időzítésében. Ez szorosan kapcsolódik a cirkadián ritmushoz, azaz a belső órához, amely az alvás-ébrenlét ciklusod szabályozza. Ha meztelenül hagyod lehűlni a tested, az jelezheti a szervezetednek, hogy ideje aludni, ami elősegítheti az alvás gyorsabb beindulását és a pihentető álomba való hatékonyabb átmenetet.

​2. Fokozott intimitás és érzelmi kötődés

egy p\u00e1r egym\u00e1son fekve alszik

Fotó: Shutterstock

Ha télen meztelenül alszol a partnereddel, az fokozott fizikai és érzelmi intimitáshoz vezethet. Ösztönzi a bőr-bőr kontaktust, ami oxitocint szabadít fel, egy olyan hormont, amely a kötődéssel és a bizalommal kapcsolatos, és végső soron javítja a kapcsolatotokat.

​3. Javítja a bőr egészségét

A ruha nélküli alvás elősegítheti a bőr jobb szellőzését, csökkentve a bőrproblémák, például a kiütések valószínűségét, mivel a bőr szabadon lélegezhet.

​4. Fokozott önbizalom

A meztelenül alvás növelheti önbecsülésed és testképed, mivel arra ösztönöz, hogy elfogadd a természetes éned. Ha magabiztosnak érzed magad a saját bőrödben, az pozitív hatással lehet az általános közérzetedre is.

​5. Javítja a nemi szervek egészségét

Elősegíti a férfiak és nők nemi szerveinek jó egészségét a levegő áramlásának ösztönzésével és a túlmelegedés megelőzésével. A meztelenül alvás segíthet megakadályozni, hogy a Candida gomba a hüvelyben virágozzon, mivel ezeket a fertőzéseket gyakran a nem megfelelő légáramlás okozza, ami általában a szűk vagy szintetikus fehérneműk miatt alakul ki.

Forrás: Glamour UK

Nyitókép: Shutterstock