Ágyában alvó nő

Tényleg sokkal jobban alszunk egyedül?

Általánosan elfogadott, hogy az együtt élő partnerek együtt is alszanak. Bár az összebújás jót tesz a kapcsolatainknak, az egészségünkre gyakorolt előnyeiről már ellentmondásosak a vélemények.

Az angolul sleep divorce néven ismert módszer azt jelenti, hogy a szeretteinktől külön ágyba vagy szobába költözünk a jobb alvás érdekében. Ez nem szokatlan, a Sleep Foundation 2023-as, 1250 amerikai felnőtt körében végzett felmérése szerint a válaszadók 1,4 százaléka aludt egy évig vagy annál hosszabb ideig külön a partnerétől, valamivel több mint a fele (52,9 százalék) pedig azt mondta, hogy a különalvás javította az alvásminőségét.

Másfelől a válaszadók 25,7 százaléka, akik kísérleteztek a külön alvással, visszatértek ahhoz, hogy ismét a partnerükkel osszák meg az ágyat, ami viszont növelte az alvási időt. A párok valamivel több mint egyharmada azért mondott le az alvásmegosztásról, mert hiányolták egymást.

A New York Times 2023-as, 2200 amerikai felnőtt megkérdezésével készült felmérése szerint minden ötödik pár ma már legalább néhányszor külön hálószobában alszik. A cikk szerint azok a párok, akik ezzel kísérleteztek, különböző okokból tették ezt, többek között az időbeosztás ütközése, a személyes tér iránti igény, a késő esti mobilgörgetés és a horkolás miatt.

Az egyik személy, akivel az Alvás Alapítvány beszélt, a 43 éves Regina Cross Missouriból. Regina eredetileg akkor kezdett el külön aludni a férjétől, amikor terhes volt, de a pár a baba születése után is megtartotta a megállapodást.

Egy 2020-as, 12 egészséges heteroszexuális pár bevonásával készült tanulmány szerint, amikor a párok együtt alszanak, 10 százalékkal több REM (Rapid Eye Movement) alvásuk van; ez a legmélyebb és legfrissebb alvásfázis, amely segít az emlékek rögzítésében az agyunkban és az érzelmek szabályozásában.

Egy másik, 2022-es, 1000 résztvevő bevonásával készült tanulmány megállapította, hogy a partnerrel közös ágy több éjszakai alvást, másnap kevesebb fáradtságot és rövidebb idő alatt történő elalvást jelent.

Köztudott, hogy a jó minőségű alvás – rendszeres időbeosztásban, megszakítás nélkül – döntő fontosságú a fizikai és mentális egészségünk szempontjából. Ha elkezdjük nélkülözni, az rontja a termelékenységünket, megnehezíti a koncentrációt, és növelheti a betegségek hosszú távú kockázatát.

Tehát amikor alvásválásról van szó, tegyük azt, ami a legjobban megfelel számunkra, a partnerünknek és a kapcsolatunknak. Egyértelmű, hogy egyeseknél működik, másoknál nem, és nincs mindenre egyforma válasz.

Nyitókép: Shutterstock