alvás

Top 15 hang, ami segíthet könnyebben elaludni

Egy új felmérés 2000 felnőtt megkérdezésével arra a következtetésre jutott, hogy a válaszadók fele szívesen hallgat valamit este, hogy az megkönnyítse az elalvásukat. Egy alvásszakértő pedig elárulta, mely hangok tudnak nekünk a leginkább segíteni az elalvásban.


A tíz legjobb alvást segítő hangok között szerepel az óceán morajlása, a pattogó tűz és a ventilátor távoli zsongása – állítja Hanna Shore alvásszakértő az Independent magazinja szerint.

A felmérés szerint a 2000 fő 26 százaléka minden este zenét hallgat, 40 százalékuk az eső hangjait hallgatja, ventilátor hangokat pedig 24 százalékuk kapcsol estére.

„A különböző hangok különböző reakciókat váltanak ki a tudatalattinkból, amikor elalszunk, így ami az egyiknek megnyugtató lehet, az a másiknak nem biztos, hogy az”

– mondta a szakértő.

A tanulmány azt is megállapította, hogy ezek az emberek, ha más emberekkel osztoznak egy szobán, és nem tudják hallgatni a megszokott hangjaikat, akkor emiatt már 27 százalékuk nem tudna megfelelően aludni.

Több mint a fele (58 százalék), pedig általában a telefonján hallgatja ezeket a hangokat vagy zajokat, 34 százalék pedig egy alkalmazáson keresztül hangolódik rá. 15 százalékuknál pedig még hanggép is van.

A szélhangok (21 százalék), a hangoskönyvek (16 százalék) és a macska dorombolása (hét százalék) szintén felkerült az emberek által szívesen hallgatott elalvási hangok és zajok listájára. Az is kiderült, hogy a megkérdezett felnőttek fele úgy érzi, hogy az alvásuk az évszakoktól függően változik.

57 százalékuk ősszel vagy télen alszik a legjobban és csak hét százalékuk szerint a nyári hónapokat alvási szempontból.

Hannah Shore hozzátette:

„A kikapcsolás egyeseknek nem megy olyan könnyen, mint másoknak, és a hangok nagyszerűen segítenek ebben. Vannak, akik a teljes csendet kedvelik, míg másokat a csend miatt minden apró hang zavar. Sokan emiatt úgy találják, hogy az agyuknak szüksége van arra, hogy valami másra koncentráljon. Ezekben az esetekben a hangokban kell lennie valaminek, amire koncentrálni tudnak, például a nyugtató zene lassú ritmusának, a tengerparton csobogó hullámok ismétlődésének vagy akár a tévé zajának.”

Íme a TOP 15 alvást segítő hang:

 1. Esőhangok
 2. Zene dallamok
 3. Óceán hangok
 4. A ventilátor hangja
 5. A kedvenc tévéműsor/ streaming szolgáltatás hangja
 6. Szél hangjai
 7. Podcastok
 8. Hangoskönyvek
 9. Dzsungel vagy erdő hangjai
 10. Kandallóhangok
 11. Statikus hangok
 12. Városi hangok
 13. Állati hangok
 14. Macska dorombolása
 15. Porszívó hangja

Nyitókép: Shutterstock