egy párnán fekvő nő lehunyt szemmel mosolyog, homlokán szemmaszk

Négyféle alvótípus létezik a tudósok szerint − te melyikbe tartozol?

Az alvás és az egészség közötti kapcsolat összetett. Egy új tanulmány ennek jobb megértése érdekében négy különböző alvótípust különböztetett meg, és annak is utánajárt, hogy ezek hogyan befolyásolhatják a hosszú távú jólétet.


Bár a kutatások kimutatták, hogy a rossz alvás számos krónikus betegség kockázati tényezője, a legtöbb tanulmány az alvás egy-egy jellemzőjét méri egyetlen időpontban, így kulcsfontosságú információk hiányoznak.

Ez a friss amerikai longitudinális vizsgálat összesen 3683 résztvevőt vizsgált meg 2004 és 2006 között, majd 2013 és 2017 között ismét. A résztvevők beszámoltak az alvási szokásaikról, arról, hogy mennyire érezték magukat fáradtnak napközben, valamint arról, hogy milyen krónikus egészségügyi problémáik voltak.

A kutatók szerint az egyes alvásminták másképp hatnak az egészségünkre. Azt is megállapították, hogy nem valószínű, hogy idővel megváltoznak az alvási szokásaink.

Ezek az eredmények arra utalhatnak, hogy nagyon nehéz megváltoztatni alvási szokásainkat, mert az alvás egészsége beágyazódik az általános életmódunkba

− mondta Soomi Lee, a Pennsylvania Állami Egyetem alvás, stressz és egészség (STEALTH) laboratóriumának alváskutatója.

A kutatók az alvók négy különböző kategóriáját határozták meg a különböző mérések során tapasztalt állapotok kombinációi alapján.

egy n\u0151 ny\u00fajt\u00f3zkodik az \u00e1gyban nevetve

Fotó: Shutterstock

A jó alvók egészséges alvási rutinnal rendelkeztek, optimális rendszerességgel az időzítés és a mennyiség, az elégedettség, a nappali éberség, a megfelelő lefekvési idő, a hatékony elalvás és ébredés, valamint a szilárd időtartam tekintetében.

Voltak hétvégén felzárkózó alvók is, akiknek általában az átlagosnál alacsonyabb volt az alvásidejük, de hétvégén vagy nem munkanapokon behozták a lemaradásukat.

Aztán ott voltak az álmatlanságban szenvedők, akiknél az álmatlanság klasszikus jelei mutatkoztak: alvászavarok, napközbeni fáradtság, és hosszú időbe telik az elalvás.

A negyedik alvótípus a szundikáló volt, akik többnyire jó alvási szokásokkal és gyakori nappali szundikálással rendelkeztek.

A második mérési pontnál a vizsgálati alanyok több mint fele vagy álmatlanságban szenvedő, vagy szundikáló volt − vagyis az alvásminták nem voltak optimálisak. Azoknál, akik 10 éven keresztül álmatlanságban szenvedők maradtak, nagyobb valószínűséggel alakult ki egy sor krónikus egészségügyi állapot, köztük szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és depresszió.

A tanulmányt készítő csoport szerint érdemes extra erőfeszítéseket kellene tenni annak érdekében, hogy az embereket felvilágosítsák a jó alvás előnyeiről, valamint a rossz alvás és a rossz egészségi állapot közötti kapcsolatról. A memóriától a kreativitásig az alvásnak hatalmas befolyása van.


Forrás: ScienceAlert

Nyitókép: Shutterstock