Nyitott szájjal alvó nő

Mi az oka a nyitott szájjal való alvásnak? Végre választ kaptunk a kérdésre

A legtöbben már ébredtünk nyitott szájjal, kiszáradt torokkal és egy kis szolid nyáltócsával a párnánkon. De mi lehet az oka a nyitott szájjal való alvásnak? Ez egy teljesen természetes folyamat vagy valami problémát jelez? Most eláruljuk.


A szájszárazságon és a nyálfolton kívül további jellemzői a nyitott szájjal való alvásnak a rendszeres torokvájás, rekedtség, de lehet akár reggeli fejfájásunk és sötét karikánk is tőle.

Dr. Charles Ebert Jr., az észak-karolinai UNC School of Medicine neurorhinológiai igazgatója és a fül-orr-gégészeti allergológiai szolgáltatások orvosi igazgatója válaszolt a HuffPostnak a témában.

Az éjszakai krónikus szájlégzés gyakori okai:

Amikor elalszunk, az arcizmaink fokozatosan ellazulnak. Így a szánk is, amely automatikusan kinyílik.

„A szájlégzés az éjszaka bármelyik időszakában előfordulhat, de a leggyakoribb a mélyebb alvási szakaszokban, amikor az emberek kevésbé tudják kontrollálni a felső légúti izmokat

– mondta a szakértő.

Az alvás közbeni nyitott száj azonban nem vezet automatikusan szájlégzéshez. Ilyenkor általában a gravitáció és az orr ellenállásának megnövekedése játszik szerepet - amikor egy mögöttes elzáródás miatt az orron keresztül történő légzés nehézkes, ezért a szervezet szájlégzésre vált, hogy megpróbálja javítani a légáramlást.

Vannak átmeneti elzáródások is, például az orrdugulás vagy az allergiából, esetleg megfázásból eredő elzáródás. Ebert szerint bizonyos gyógyszerek is okozhatnak torlódást, beleértve a vérnyomáscsökkentőket, az antidepresszánsokat.

Egyéb okok:

Az éjszakai szájlégzésnek lehetnek más, anatómiai eredetű akadályai is. Ez ellen már nehezebb a küzdelem. Ilyen anatómiai ok lehet az orrsövényferdülés, az orrpolipok vagy a megduzzadt, megnagyobbodott mandulák.

Egy másik bűnös pedig az alvás közbeni légzészavar, amely egy olyan állapot, amelyet alvás közbeni rendellenes légzésminták jellemeznek.

Ezeken kívül az alvási pozíció sem mindegy. Ugyanis még hajlamosabbá válunk az éjszakai szájlégzésre, ha a hátunkon szundítunk. Ez a testhelyzet lehetővé teszi, hogy a nyelv és a szájpadlás jobban visszahúzódjon a torokba, ami végső soron szűkíti a légutakat.

Mit tehetünk ellene?

A legjobb módja a nyitott szájjal való alvás megszüntetésének egyértelműen az, ha megtaláljuk a fő okot és kezeljük azt. Fontos megállapítani, hogy orvosi segítséget igénylő probléma okozza-e, vagy csak csupán rossz fekvő pozíciót veszünk fel éjszakánként.

Nyitókép: Shutterstock