alvómaszkban alvó nő

Mi az a REM-alvás, és miért olyan fontos nekünk?

Te is egyike vagy azoknak, akiknek alvásproblémáik vannak, vagy egyszerűen csak többet szeretnél megtudni az alvási ciklusról? Jó helyen jársz!


A jó éjszakai pihenés része a sok REM-, azaz gyors szemmozgásos alvás. Sarah Silverman, holisztikus alvás- és viselkedéses alvásgyógyász szakember szerint

a REM az egyik a négy alvási szakasz közül, amelyeken az agyunk az éjszaka folyamán ciklikusan átmegy, a legtöbb felnőtt esetében általában 90-120 percenként. A REM alatt az agy és a test számos olyan változáson megy keresztül, amelyek hatással vannak a testhőmérsékletre, a szívritmusra, a vérnyomásra, a légzésszámra és a vér oxigénszintjére.

Ez az alvásszakasz csecsemőkorban kritikus fontosságú az agy fejlődése szempontjából – írja a HuffPost. De a REM-alvás később is jótékony hatással van az anyagcsere-rendszerünkre, a tanulásra, a memória megszilárdítására, a kreativitásra és az érzelmi feldolgozásra.

A REM-alvásban történik meg az álmok többsége az alvási ciklus alatt. Az álmodás pedig nagy szerepet játszik az érzelmi feldolgozásban, mivel az agyad így dolgozza fel a fontos eseményeket és emlékeket.

​Mennyi REM alvásra van szükség?

Általánosságban elmondható, hogy a szükséges REM-alvás mennyisége egyénenként változik. Függ az életkorunktól, és attól, hogy tapasztalunk-e alvással kapcsolatos problémákat, például álmatlanságot. A legtöbb felnőtt a teljes alvási idejének egynegyedét tölti REM-ben, tehát nagyjából 120 percet minden éjszaka.

alszik egy n\u0151 feh\u00e9r \u00e1gynem\u0171ben

Fotó: Shutterstock

A csökkent REM-szakasz nagyobb kockázatot eredményezhet a memóriaproblémák (pl. memória kódolása, konszolidálása és előhívása) és az információfeldolgozás (pl. gondolkodás, tanulás, szervezési képességek) szempontjából. A túl kevés REM idővel hatással lehet az éhséghormonokra is, ami növelheti az étvágyat és súlygyarapodáshoz vezethet.

​Hogy növelheted a REM-alvást?

Közvetlenül nem tudod növelni, néhány alapvető gyakorlat beépítése azonban segíthet növelni a REM-alvás százalékos arányát. Ehhez ugyanis először meg kell próbálnod legalább hét órát aludni. A kevesebb alvás csökkenti a REM-alvás mennyiségét, mivel az az éjszaka folyamán ciklikusan jelentkezik. Emellett az alkohol és a koffein kerülése is segíthet, melyekről ismert, hogy elnyomják a REM-alvást.

Silverman hozzátette, hogy a természetes napfényhez jutás, a rendszeres testmozgás, a tápanyagdúsabb teljes értékű élelmiszerek fogyasztása, a stressz kezelése, valamint a koffein vagy más stimulánsok, például a nikotin késő esti fogyasztásának kerülése is segíthet ebben. Fontos szem előtt tartani azt is, hogy vannak olyan egészségügyi állapotok, amelyek befolyásolhatják, hogy mennyi REM-alvást tudunk elérni, mint például az alvási apnoe és a depresszió.

Nyitókép: Shutterstock