Arcához kezét közelítő férfi sziluettje

Ez az egyszerű tevékenység csökkenti a stresszt edzés vagy meditáció nélkül is

A stressz csökkentésének legjobb módjai között szokták említeni a testmozgást vagy a meditációt. Bár ezek sokaknál tényleg hatásosak, más technika is működhet.


Az elmúlt néhány évben a felnőtt kifestőkönyvek népszerű hobbivá váltak a kikapcsolódni vágyók körében. Bár a tevékenység egyszerűnek tűnhet, a kutatások szerint a színezés valóban hatékony módja lehet a stressz csökkentésének és a közérzet javításának.

Michael Mantzios, az angliai Birmingham City University alkalmazott és kísérleti pszichológia professzora munkatársaival kimutatta, hogy a színezés egyszerű módja a szorongás csökkentésének és a kiégés mérséklésének, különösen, ha mindfulness gyakorlatokkal kombináljuk azt. A mindfulness a jelen pillanatban zajló eseményekre való odafigyelést jelenti, anélkül, hogy ítélkeznénk a felmerülő gondolatok, érzelmek vagy zavaró tényezők felett.

Néhányan a mindfulness során meditációs technikákat alkalmaznak, hogy azok segítsenek nekik összpontosítani, például a légzésükre koncentrálnak, hogy a jelen pillanatban maradjanak. A színezés is hasonló módon működhet, abban segítve az embereket abban, hogy a jelenre koncentráljanak.

Mantzios-ék egy sor vizsgálatot végeztek, hogy kiderítsék, vajon az elmés színezés javítja-e az emberek közérzetét.

Az egyik tanulmányban azt vizsgálták, hogy a mindfulness-szel párosított színezés milyen hatással van az egyetemi hallgatók jóllétére. A kutatásban résztvevő 72 diákot két csoportra osztották; az egyik csoport kapott egy kifestő lapot, melynek színezése közben mindfulnesst kellett gyakorolniuk.

Az utasítások között olyan útmutatások szerepeltek, mint a testük ellazítása, a figyelmük a színezés feladatára és érzésére való összpontosítása, valamint instrukciók, hogy mit tegyenek, ha úgy érzik, elkalandozik az elméjük. A másik csoport egyszerűen csak színezett, mindenfajta mindfulness és útmutatás nélkül.

A foglalkozás után a mindfulness-utasításokkal rendelkező csoport arról számolt be, hogy a színezés után kevésbé szorongott és jobban összpontosított. Az elmélyülést nem alkalmazó csoport nem tapasztalt hasonló előnyöket. Ez arra utal, hogy a színezés közbeni mindfulness alkalmazása segíthet a szorongás csökkentésében. Néhányan azonban nem szerették, ha színezés közben utasításokat kaptak, ami csökkentette a tudatossággal való színezés előnyeit.

A kutatók egy másik kísérletben azt vizsgálták, hogy milyen hatással van 35 brit tanárra, ha videókat használnak a tudatos színezés tanításához. A résztvevőket itt is két csoportra osztották. Az egyik csoportnak öt napon keresztül napi rendszerességgel tudatosan színező tevékenységet kellett végeznie, a másik csoport a szokásos módon folytatta a munkahetet.

Kifest\u0151 lapot sz\u00ednez\u0151 n\u0151i k\u00e9z

Fotó: Shutterstock

A mindfulness-szel kombinált színezést gyakorló tanárok arról számoltak be, hogy kevésbé érezték magukat stresszesnek, valamint azt tapasztalták, hogy figyelmesebbek és rugalmasabbak. A tudatos színezés elsajátítása a tevékenység előtt segíthetett a résztvevőknek abban, hogy a legnagyobb hasznát vegyék a tevékenységnek.

A kutatás után még mindig maradt egy kérdés, hogy vajon a tudatosan végzett színezés hasonló előnyökkel jár-e, mint a hagyományos meditációs gyakorlatok. Mantzios-ék ezért egy másik kísérletet is végeztek, amelyben a színezést a meditációval hasonlították össze.

Ebben a tudatos színezést a meditációs gyakorlatok egy speciális típusával, a szeretet-kedvesség meditációval szemben vizsgálták. Ez, az általában csak a meditáció során alkalmazott módszer segít a jóindulat ápolásában azáltal, hogy a jó kívánságok vagy gondolatok önmagunknak és másoknak való küldésére összpontosít, és bizonyítottan javítja a közérzetet és csökkenti a stresszt.

A 180 résztvevőt két csoportra osztották, ahol az egyik tagjai kaptak egy kifestő lapot és elmondták nekik, hogyan kell gyakorolniuk a szeretet-kedvesség színezést. A másik csoportot megtanították, hogyan gyakoroljanak szeretet-kedvesség meditációt. Az eredmények azt mutatták, hogy a színezés és a szeretet-kedvesség meditáció egyformán jól segített az embereknek abban, hogy figyelmesebbek és kevésbé szorongóak legyenek. Ez azt jelenti, hogy a mindfulness-szel kombinált színezés ugyanolyan jól működhet a szorongás csökkentésében, mint a meditáció.

Mantzios-ék kutatása összességében azt mutatja, hogy a színezés remek módja lehet a kikapcsolódásnak és a jobb közérzetnek, különösen, ha mindfulness-szel kombináljuk. Ennek oka az lehet, hogy a mindfulness arra emlékezteti az embereket, hogy maradjanak jelen a pillanatban, és győzzék le a stresszt okozó érzéseket és gondolatokat.

A kutatások azt mutatják, hogy a mindfulnes-nek számos más egészségügyi előnye is lehet, többek között csökkentheti a fájdalmat és még az álmatlanságot is.

Ha mi is szeretnénk kipróbálni a tudatos színezést, kezdjük azzal, hogy keresünk egy csendes és kényelmes helyet, ahol zavaró tényezők nélkül tudunk koncentrálni. Válasszunk olyan kifestőt, melyhez nem kell sok fajta szín, mivel az zavaró lehet. Az absztrakt kifestők hasznosabbak lehetnek abban, hogy a tevékenységre koncentrálhassunk, mint a tárgyak, például a fák vagy a szemek logikus színeinek kiválasztása.

Színezés közben figyeljük meg a gondolatainkat. Ha elkalandoznak, vagy bármilyen más gondolat vagy érzés merül fel, egyszerűen engedjük el őket. Koncentráljunk újra a lapra átkerülő színekre vagy a kézmozdulatainkra. Az egész a jelenlétről szól, ezért minden alkalommal, amikor a gondolataink elkalandoznak, engedjük el őket, és koncentráljunk újra a színezésre.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Unsplash