Vitaminszemek

5+1 vitamin és étrend-kiegészítő a stressz ellen

A stressz könnyen okozhat fáradtságot, fejfájást, gyomorrontást és ingerlékenységet, de van megoldás. A rendszeres testmozgás, az elegendő alvás és a megfelelő táplálkozás az legjobb módja annak, hogy szervezetünket felvértezzük a stressz ellen. Ebben lehetnek a segítségünkre az alábbi vitamin és étrend-kiegészítők.

Rhodiola rosea

A kutatások szerint napi 400 milligramm kivonat az Ázsia egyes régióiban honos gyógynövényből enyhíti a szorongás, a kimerültség és az ingerlékenység tüneteit. Mindemellett a rhodiola segíthet a depresszió és a szorongás leküzdésében is, írja a vince.hu.

Melatonin

A melatonin-kiegészítők az alvási nehézségekkel küzdőnk számára jelenthetnek megoldást főleg. A megfelelő mennyiségű, minőségi alvás rendkívül fontos a stressz oldásához, a stressz ugyanis szorosan összefügg az álmatlansággal és az alvászavarral.

A melatonin egy természetes hormon, amely szabályozza a szervezet cirkadián, vagyis alvás-ébrenlét ciklusát. A hormonszintünk megnövekszik este, amikor sötét van, hogy segítse az alvást, és reggel, amikor világos lesz, csökkenni kezd, hogy segítse az ébrenlétet.

Glicin

A glicin egy aminosav, melyet szervezetünk a fehérjék előállításához használ. A kutatások szerint a glicin növelheti a szervezet ellenálló képességét a stresszel szemben, miután „nyugtató" hatással van az agyra. A glicin nyugtató hatása régebb óta ismert, ennek megfelelően szakemberek ajánlják alvás- és fókuszzavar esetén.

Ashwagandha

A rhodiolához hasonlóan az ashwagandháról is bebizonyosodott, hogy fokozza a szervezet ellenálló képességét a fizikai és mentális stresszel szemben és javítja a hangulatot.

L-teanin

Az L-teanin a tealevelekben leggyakrabban megtalálható aminosav, a zöld tealevelek természetes összetevője, melyről kimutatták, hogy csökkenti a stresszt és elősegíti az ellazulást.

B-komplex vitaminok

A nyolc B-vitamin – közös nevén B-komplex vitamin – javíthatja a hangulatot és csökkentheti a stresszt. Mindemellett ezek a vitaminok fontos szerepet játszanak az anyagcserében azáltal, hogy az elfogyasztott táplálékot jól hasznosítható energiává alakítják át, ráadásul a szív és az agy karbantartásához is nélkülözhetetlenek.

Nyitókép: Unsplash / Nicolas Solerieu