Rosszat álmodó nő a takaró alatt

A rémálmok egyetlen zongoraakkorddal megszüntethetők

Az érzelmeinket manipuláló, nem invazív technikák alkalmazásával talán sikerülhet megfékezni az alvásunkat megkeserítő rémálmokat.

Egy 36 rémálom zavarral diagnosztizált páciensen végzett tavalyi tanulmány kimutatta, hogy két egyszerű terápia kombinációja csökkentette rossz álmaik gyakoriságát.

A tudósok felkérték az önkénteseket, hogy írják át a leggyakoribb rémálmaikat pozitív fényben, majd alvás közben pozitív élményekhez kapcsolódó hangokat játszottak le.

„Kapcsolat van az álmokban átélt érzelmek típusa és az érzelmi jólétünk között. E megfigyelés alapján jött az ötlet, hogy az álmaikban megjelenő érzelmek manipulálásával segíthetnénk az embereken. Ebben a tanulmányban megmutatjuk, hogy a rémálmoktól szenvedő betegeknél csökkenteni tudjuk az érzelmileg nagyon erős és nagyon negatív álmok számát”

– magyarázta Lampros Perogamvros pszichiáter, a Genfi Egyetemi Kórházak és a Genfi Egyetem munkatársa 2022-ben.

Sokan szenvednek rémálmoktól, amelyek nem mindig csak néhány rossz álomból állnak. A rémálmok a rossz minőségű alvással is összefüggésbe hozhatók, ami viszont számos más egészségügyi problémával is összefügg.

A rossz alvás fokozhatja a szorongást is, ami viszont álmatlanságot és rémálmokat eredményezhet. A közelmúltban végzett tanulmányok kimutatták, hogy a rémálmok és az alvászavarok a koronavírus-világjárvány idején megnövekedtek.

Mivel a kutatók számár sem világos teljesen, miért, vagy akár hogyan hoz létre agyunk álmokat alvás közben, a krónikus rémálmok kezelése kihívást jelent. Az egyik nem invazív módszer a képi próbaterápia, amelynek során a páciensek átírják a legnyomasztóbb és leggyakoribb rémálmaikat, hogy azok happy enddel végződjenek. Ezután „elpróbálják”, hogy elmondják maguknak ezt az átírt történetet, és megpróbálják felülírni a rémálmot.

Ez a módszer csökkentheti a rémálmok gyakoriságát és súlyosságát, de a kezelés nem minden beteg esetében hatásos.
2010-ben a tudósok megállapították, hogy az olyan hangok lejátszása, amelyeket az emberek egy bizonyos ingerhez társítanak, miközben alszanak, segít az adott inger emlékezetének erősítésében. Ezt célzott memória-újraaktiválásnak (TMR) nevezték el. Perogamvros és munkatársai azt akarták kideríteni, hogy a módszer javíthatja-e a képi próbaterápia (IRT) hatékonyságát.

Miután a vizsgálat résztvevői két héten keresztül álom- és alvásnaplót vezettek, az önkéntesek mindegyike részt vett egy IRT-kezelésen. Ekkor a csoport fele átesett egy TMR ülésen, ami kapcsolatot teremtett rémálmaik pozitív változata és egy hang között.

A másik fele kontrollcsoportként szolgált, ők a rémálom kevésbé szörnyű változatát képzelték el, anélkül, hogy pozitív hangokkal találkoztak volna. Mindkét csoport kapott egy alvás közbeni fejhallgató fejpántot, amely alvás közben lejátszotta a hangot – a C69-es zongoraakkordot –, 10 másodpercenként a REM alvás alatt, amikor a rémálmok a legvalószínűbbek.

A csoportokat két hét további naplóbejegyzések után értékelték, majd három hónap után ismét kiértékelték őket mindenféle kezelés nélkül.

A vizsgálat kezdetén a kontrollcsoportnak átlagosan 2,58 rémálma volt hetente, a TMR-csoportnak pedig átlagosan 2,94 heti rémálma. A vizsgálat végére a kontrollcsoport heti 1,02 rémálomra csökkent, míg a TMR-csoporté mindössze 0,19-re. Még ennél is ígéretesebb, hogy a TMR csoport a boldog álmok számának növekedéséről számolt be.

A három hónapos nyomon követéskor a rémálmok száma mindkét csoportban enyhén emelkedett, heti 1,48-ra, illetve 0,33-ra. Ez azonban még mindig lenyűgöző csökkenést jelent a rémálmok gyakoriságában, mondták a kutatók, ami arra utal, hogy a TMR alkalmazása az IRT támogatására hatékonyabb kezelést eredményez.

„Pozitívan lepett meg bennünket, hogy a résztvevők mennyire tiszteletben tartották és tolerálták a vizsgálati eljárásokat, például a képi próbaterápia mindennapos elvégzését és az alvási fejpánt éjszakai viselését. Megfigyeltük a rémálmok gyors csökkenését, azzal együtt, hogy az álmok érzelmileg pozitívabbá váltak. Számunkra, kutatók és klinikusok számára ezek az eredmények nagyon ígéretesek mind az alvás alatti érzelmi feldolgozás tanulmányozása, mind pedig új terápiák kifejlesztése szempontjából”

– mondta Perogamvros.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Shutterstock