Ágyon fekvő pár

A skandináv alvásmódszer lehet a kulcs a házasságod megmentéséhez

Az alábbi hálószobai módszer véget vethet az éjszakai paplanhúzogatós csatának.

Sok pár, akik egy ágyon osztoznak, remekül alszanak együtt. Néhány nemrégiben végzett európai kutatás megállapította, hogy az éjszakát közös ágyban töltő partnerek általában jelentősen jobban alszanak, nevezetesen hosszabb és stabilabb REM-alvás jellemzi őket (ami olyan dolgokhoz elengedhetetlen, mint a tanulás és az érzelmi feldolgozás).

Sok ember számára azonban az egy ágyban alvás a másik féllel nehéz lehet. Bárki, akinek van alvópartnere, tudja, hogy a horkolás, a forgolódás, a takaróhúzás és az álmatlanság az ágy egyik vagy mindkét oldalán gondot okozhat az elalvással vagy az alvás megtartásával. Ez pedig végső soron komolyan megviselheti mind a kapcsolatot, mind az alvást, és ezen keresztül az általános fizikai és mentális egészséget.

A skandináv alvásmódszer

Persze, ezek az alulalvó és frusztrált párok fontolóra vehetik az alvási szeparációt, azt a praktikus megoldást, hogy a megfelelő pihenés és józanság érdekében külön helyiségben alszanak. De lehet, hogy van egy másik módja is a kialvás javításának anélkül, hogy minden este külön szobába kellene szétválni: a skandináv alvásmódszer. Íme, hogyan működik ez az egyszerű alvási stílus, valamint az alvásszakértők szerint milyen előnyökkel és hátrányokkal jár, ha kipróbáljuk.

Ez az alvásmód a skandináv országokból, például Dániából, Norvégiából és Svédországból származó népszerű gyakorlat, amely állítólagos alvási előnyei miatt népszerű, és Európa más részein, például Németországban és Izlandon is elterjedt.

Az alapkoncepció szerint a partnerek együtt alszanak egy ágyban, de nem osztoznak egy paplanon vagy ágytakarón, ehelyett mindkettőjüknek saját takarója van. De miért tűnik hatékony trükknek a különálló paplanok tartása?

Tanulmányok kimutatták, hogy a partnerrel egy ágyban, azonos paplanon aludni 30 százalékkal több megszakított alvást eredményezhet. Elég sokatmondó, hogy a skandináv országok az alvásminőség tekintetében általában a legjobbak közé tartoznak. Dánia, Norvégia és Svédország például a harmadik, negyedik és hatodik helyen áll az alvás és az általános életminőség tekintetében a Sleep Junkie által készített életmódindex szerint, míg az Egyesült Államok a 87. helyen áll a kiegyensúlyozott életmóddal rendelkező országok sorában.

De mik is a skandináv alvásmódszer előnyei?

1. Megszünteti a lehetséges alvászavarokat

Minél több lehetőség van az alvászavarokra a környezetünkben (környezeti fény, zajok, mozgás stb.), annál valószínűbb, hogy rosszul fogunk aludni. A töredezett alvás pedig hatással lehet a hangulatra, növelheti a nappali álmosságot, ronthatja a fizikai és kognitív funkciókat, sőt, később még komolyabb egészségügyi problémákat is okozhat, például magas vérnyomást vagy szívbetegséget.

Miért vagyunk olyan érzékenyek a legapróbb mozdulatokra is az ágyban? Dr. Danielle Kelvas, alvásszakértő és a Sleepline vezető orvosi tanácsadója elmagyarázza, hogy az egész az evolúcióra vezethető vissza.

„Amikor vadászó-gyűjtögetőkként éltünk a vadonban, alvás közben voltunk leginkább kitéve a ragadozók veszélyének. Ez az oka annak, hogy sokan szorongást vagy töprengést tapasztalnak elalvás előtt, vagy olyan nehezen tudnak elaludni. A legkisebb érintés vagy lökdösődés is elég lehet ahhoz, hogy felébredjen valaki, ami életben tartott minket”

– mondja.Ez nagyszerű, ha a gyerekeink ébresztenek fel, hogy tudassuk velük, hogy betegek, vagy betolakodó van a házban, nem olyan nagyszerű, ha csak a házastársunk az, aki átgördül a másik oldalra és magával rántja a takarót. A skandináv alvásmódszer segít csökkenteni a közös ágyban alvás során felmerülő gyakori zavarokat.

Azok a párok, akik nagyobb lepedőt és paplant használva alszanak együtt, hajlamosak elmozdulni, hemperegni és lerángatni a takarókat a másik ágyban fekvő személyről. Ha könnyű alvók vagyunk, ez okozhatja, hogy felébredünk és frusztráltak leszünk. A közös ágyréteggel nagyobb valószínűséggel ébresztenek fel olyan mozgások is, mint például az éjszaka közepén felkelő partnered vagy a korábbi ébredési ideje.

2. Segít fenntartani a számunkra megfelelő alvási hőmérsékletet


A közös ágyneműhuzat befolyásolhatja az alvás hőmérsékletét, ami nagy szerepet játszik abban, hogy mennyire jól alszunk. Különösen az alvásminőség és -mennyiség szempontjából lényeges, hogy le tudjunk hűlni. Ha melegünk van, a testünk nehezen fog elaludni vagy alvó állapotban maradni. Ez csökkentheti az alvás minőségét, és zavarhatja a nappali éberséget.

Mivel sok párnak eltérőek az alvási hőmérsékleti preferenciái, a külön paplanok használata segíthet abban, hogy mindkét ágyban fekvő partner megteremtse a saját, személyre szabott mini alvási környezetét anélkül, hogy a másikét megzavarná. Az egyik partner például választhat egy könnyebb paplant, ha extra melegre vágyik, míg a másik egy nehezebbet.

3. A tökéletes kompromisszum az ágyat megosztott párok számára

Ha nem akarunk külön szobában aludni, valószínűleg ez a legideálisabb megoldás az arany középútra: külön takarókkal a a másik mellett aludni jobb alternatívának tűnik, mint valami olyasmi, mint külön szobában hajtani álomra a fejünket.

Mi a skandináv alvási módszer hátránya?

Bár elősegítheti a jó alvást, egyesek szerint az egyik hátránya az intimitásra gyakorolt hatása. Ha mégis kipróbálnánk, lefekvés előtt kissé átfedhetnénk a paplanokat, vagy megoszthatnánk az egyiket, amíg mindketten teljesen készen nem állunk az elalvásra.

Az ágyazás is kissé hosszabb folyamat lehet, bár remélhetőleg ez nem jelent problémát, ha a cél a több alvás. A legnyilvánvalóbb ellenérv pedig valószínűleg a két külön takaró megvásárlásának költsége, de egy próbát megér, ha komolyan gondoljuk, hogy jobban aludnánk együtt párunkkal.

(Real Simple)

Nyitókép: Unsplash