egy nő elaludt a párja ölében

Elálmosodsz a párod közelében? Ez egyáltalán nem az unalom jele

Ha rendszeresen álmosnak érzed magad a partnered közelében, az egyáltalán nem azt jelzi, hogy a másik halálra untat téged. Sőt, a kutatások szerint valójában ez a tünet egy boldog, egészséges kapcsolatra utal.


Amikor biztonságban és jól érezzük magunkat a partnerünkkel, az olyannyira aktiválhatja a testünket, hogy akár el is aludhatunk. A biztonságérzet aktiválja az idegrendszerünk paraszimpatikus részét (ez az a rész, amelyik akkor irányít, amikor ellazultnak érezzük magunkat). A pupilláink kitágulnak, a légzésünk mélyebbé válik, a szívverésünk pedig csökken, miközben a testünk lassan ellazul

− erősíti meg Tasha Bailey pszichoterapeuta.

Ez lehet az oka annak, hogy nehezen alszol el a partnered mellett kezdetben, mielőtt igazán mély kötelék alakulna ki köztetek. Ha a partnered közelében álmosnak érzed magad, az annak a jele lehet, hogy eléggé megbízol benne ahhoz, hogy elaludj a jelenlétében. Nézzük, mi mindent jelezhet pontosan, ha elbóbiskolsz a párod mellett!

​1. Kémiai kötődés

A testünkben lévő vegyi anyagok aktiválódhatnak, amikor a szerelmünk közelében vagyunk. Ha szeretjük és bízunk benne, az olyan hormonok felszabadulását inspirálja, amelyek elősegítik a relaxációt, a jó közérzetet és az alvást.

Az oxitocin a szeretet és a bizalom érzését váltja ki az olyan kötődési pillanatok során, mint a szülés, a szoptatás és az összebújás. A szerotonin akkor jelenik meg, amikor boldognak érezzük magunkat és magas az önértékelésünk. A dopamin a jutalomból és az örömből származik, amit a szerettünk közelében érzünk. Amikor mindezek a vegyi anyagok átáramlanak rajtunk, a testünk engedélyt kap az elménktől, hogy lazítson és pihenjen.

​2. Mély lélegzetvételek

Egyesek számára a partnerük éjszakai horkolását hallgatni a halálos ítéletet jelenti, mások azonban úgy találhatják, hogy a partnerük finom légzési ritmusa szabályozza a saját be- és kilégzésüket, miközben álomba merülnek, elősegítve ezzel a nyugalom érzését. Amikor biztonságban érezzük magunkat, a légzésünk természetes módon mélyebbé és lassabbá válik, csökkentve ezzel a testünkben az éberséget, és átállva a pihenés és emésztés üzemmódba.

​3. Álmosító illatok

egy f\u00e9rfi betakarja a n\u0151t, aki a kanap\u00e9n elaludt

Fotó: Shutterstock

A Brit Kolumbiai Egyetem tanulmánya szerint a partner illata is álomba ringathat. Összehasonlították a partner pólójával való alvás hatását egy tiszta pólóval vagy egy idegen által viselt pólóval szemben, és azt találták, hogy azok a résztvevők, akik éjszaka a partnerük illatát érzeték, jobb alvásminőséget tapasztaltak. Ha egy illat a biztonságérzetre emlékeztet minket, azonnal ellazulunk.

​4. A remény csillogása

Az illatemlékek egy szélesebb körű jelenségben, az úgynevezett csillogásban is szerepet játszhatnak. Ezek olyan érzékszervi jelek, amelyek azt jelzik az agyunknak, hogy biztonságban vagyunk, mert korábbi pozitív élményekhez kapcsolódnak. Például egy olyan dal hallgatása, amelyet a kapcsolatunkhoz kötünk, megnyugvást hozhat számunkra, aktiválva a paraszimpatikus idegrendszerünket.

Forrás: Glamour

Nyitókép: Shutterstock