Egy pár együtt alszik

Érdekes hatással van az agyra, ha az ember a párjával alszik

Az agy még alvás közben sem rugaszkodik el teljesen a külvilágtól. Ezt rengeteg romantikus kapcsolatban élő ember állítása is bizonyítja, mely szerint jelentősen jobban alszanak a párjuk mellett. Mint kiderült ez nem véletlen, hiszen több tanulmány is vizsgálta és alátámasztotta már ezt a jelenséget.


A mostani tanulmány során ezer amerikai, felnőtt nőt kérdeztek meg és pontoztatták velük az alvási tapasztalataikat. Az eredmények arra utalnak, hogy az ébredés utáni hangulatra valóban kihatással van az, hogy éppen kivel osztozik valaki az ágyán. Akik partnereikkel együtt alszanak sokkal könnyebb és gyorsabb elalvásról számoltak be, mint azok, akik egyedül töltik az éjjeleket.

„A romantikus partnerrel vagy házastárssal való alvás nagy előnyöket mutat az alvás egészségére, beleértve az alvási apnoe kockázatának csökkenését, az alvási álmatlanság súlyosságát és az alvásminőség általános javulását"

— mondja Brandon Fuentes, pszichiáter.

Egy p\u00e1r egy\u00fctt alszik

Fotó: Shutterstock

Az eredmények között a stressz, a depresszió és a szorongás mértéke is jelentősen kisebb volt egy közösen eltöltött este után. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a párkapcsolat vagy ténylegesen az ágyon való osztozás vezet-e a kielégítőbb pihenéshez. Mindazonáltal elmondható, hogy a boldog párkapcsolatban élők jobb fizikai és mentális egészséget mutatnak.

A legtöbb erre a témakörre koncentráló felmérés önbevallás útján történt, viszont volt már néhány próbálkozás tudományosabb megközelítéssel is. Ilyeneknél a kulcsfontosságú neurológiai fázisokat, például a gyors szemmozgásos alvást (REM) figyelték.

A korlátozott kutatások azt találták, hogy a párok nem csak a mozgásukat szinkronizálják alvás közben, hanem a fázisaikat is. Ez azt jelenti, hogy a REM-szakaszuk tíz százalékkal nőtt, és kevésbé szakadt meg, mint amikor egyedül dőltek le. Egy másik tanulmány során a válaszadók legjava arról számolt be, hogy gyorsabban elszenderedik, amennyiben párja is mellette van.

Sajnálatos módon az eddigi eredmények egyike sem tudta még bizonyítani, miként kapcsolódik össze ez a két dolog, csupán az egyértelmű, hogy létezik összefüggés — olvashatjuk a ScienceAlert cikkében. Előfordulhat az is, hogy az emberek azt hiszik, hogy jobban alszanak, pedig nem.

Ennek megcáfolására speciális okosórákat adtak az alanyokra, mely megfigyelte a mozgásukat pihenésük során. Ezek megnövekedett mozgási szintről számoltak be alvás során egy másik ember mellett, de ez nem jelenti, hogy a pihenés maga rosszabb volt. A témakörrel kapcsolatban további mérések szükségesek.

Nyitókép: Shutterstock