Fejhallgatóval alvó nő, kezében mobiltelefon

Ez a típusú zene segít elaludni a legkönnyebben

Az elalvást segítő zenehallgatás sokak jól bevált gyakorlata. Kutatók nemrég közel 1000, az elalvás előidézésére szánt zenei lejátszási listát elemeztek a Spotify-on, melyek nagy része tele volt olyan energikus zeneszámokkal, amelyeket jellemzően nem társítanak az alváshoz.

A PLOS ONE tudományos folyóiratban nemrég közzétett eredményeikben a kutatók korábbi tanulmányokra hivatkoztak, melyek szerint a megkérdezettek közel fele használ zenét az elalvást segítendő. Annak ellenére azonban, hogy mennyire elterjedt gyakorlatról van szó, kevés részletes kutatás született arról, hogy az emberek valójában milyen típusú zenét hallgatnak e célból.

Tanulmányukban a kutatók a Spotify audio streaming szolgáltatás adatait tekintették át, hogy meghatározzák, milyen típusú zenét hallgatnak az emberek elalváshoz. Bár az adatokat anonimizálták, a kutatók megjegyezték, hogy a Spotify-t 92 országban használják, és hogy minden korosztály használja a zenei streaming szolgáltatásokat. Úgy vélik, ez adja tanulmányuknak az eddigi legglobálisabb betekintést az alvászenékbe.

Az elemzéshez a kutatók először összeállítottak egy listát az összes olyan lejátszási listáról, amelyen az alvás szó bármely nyelvi változata szerepel, majd eltávolították azokat az eredményeket, amelyek nem zenének minősültek (például podcastok vagy természeti hangok), nem alvásra készültek (például az alvás szót tartalmazó zenekarnevek), vagy 100-nál kevesebb követővel rendelkeztek.

Így maradt 986 lejátszási lista, köztük 130 150 egyedi zeneszám. A kutatók ezután statisztikailag elemezték a számokat, és klaszterekbe csoportosították őket jellemzőik, többek között a tempó, a hangerő és az energia alapján. A messze legnagyobb klasztert az ambient zeneszámok alkották, amire a kutatók számítottak.

Más nagy klaszterek azonban tele voltak kortárs rádiós zeneszámokkal, köztük popslágerekkel és indie dalokkal.

Bár korábbi önbevallásos tanulmányok szerint a klasszikus és a hangszeres zene a leggyakrabban használt műfajok közé tartozott az alvászene esetében, az új vizsgálat meglepő eredménye az volt, hogy mindkét műfaj kevesebbszer fordult elő, mint a pop vagy a rap.

„Az emberi agy mintafelismerő, és nagyon élvezi, ha ez jól megy neki”

– mondta Dr. Alex Dimitriu pszichiáter, a kaliforniai Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine és a BrainfoodMD alapítója a Healthline-nak.

Dimitriu szerint az energikus vagy olyan dalok, amikre jól lehet táncolni, megfelelő körülmények között valóban segíthetnek valakinek elaludni.

„Valószínű, hogy ezek a dalok még strukturáltak, szimmetrikusak és kiszámíthatóak voltak, hangos átmenetek, illetve hirtelen tempó- vagy intenzitásváltások nélkül.”

Ahhoz, hogy nagyobb eséllyel tudjunk elaludni az energikus számokra, az is segít, ha ismerjük a dalokat, mivel az újdonság is ébren tartja az agyat.

„A zenének, legyen az gyors vagy lassú, valószínűleg szüksége van [az] "újdonságok," vagy meglepetések hiányára, hogy segítse az elalvást”

– tette hozzá Dimitriu.

Dr. Kuljeet (Kelly) Gill, az illinois-i Northwestern Medicine Central DuPage Kórház alvásgyógyász orvosa a Healthline-nak elmondta, nem meglepő, hogy az emberek zenét használnak alváshoz, mert az alvásproblémák olyan rendkívül gyakori probléma, és a zene nyugtató hatású lehet.

Nem feltétlenül a zene táncolhatósága határozza meg, hogy valaki esetleg el tud-e aludni azt hallgatva, magyarázta.

„A különbség az, hogy a zene nagyon érzelmes-e, vagy érzelmeket vált ki. Néhány ember számára a vidám zene megnyugtató lehet.”

Dimitriu szerint a zene nagyszerű mód az elalváshoz, amíg nem túl izgalmas.

„Az összes dolog közül, amivel az emberek megpróbálnak elaludni, a zene a legjobbak közé tartozik. Az embereket ágyba viszi (remélhetőleg korábban), és nyugodt, elmélkedő, sőt meditatív hangulatba hozza. A zenét ráadásul gyenge fényviszonyok mellett is lehet hallgatni, ami egy újabb plusz a mély alváshoz.”

Az egészséges alvás érdekében a zenehallgatás után Dimitriu a következőket ajánlja:

  • ne viseljünk fejhallgatót, amit aztán le kellene venni, vagy ami azt eredményezheti, hogy belegabalyodunk a zsinórba
  • alvásidőzítő használata a zene automatikus kikapcsolásához
  • a jó alváshigiénia általános gyakorlatainak követése, például a képernyő előtti időtöltés kerülése lefekvés előtt, és minden este ugyanabban az időben történő lefekvés.
„Az alvás legfontosabb része a nagyon szigorú alvás-ébrenlét menetrend. Egyszerűen és nyilvánvalóan hangzik, de nem olyan könnyű megvalósítani. A hétvégék, a szabadnapok, ennek a nagyon szigorú menetrendnek a betartása nagyon fontos része annak, hogy megtanuljunk jól aludni. Az alvási rutinhoz tartozhat egy jelzés – minden nap ugyanabban az időpontban –, hogy menjünk aludni. A zene lehet ez a jel”

– tette hozzá Gill.

Nyitókép: Shutterstock