Ágyban alvó kislány

Tényleg elég ennyi alvás a gyereknek?

A következetes lefekvési és kelési időnek is vannak előnyei.

Az elegendő alvás elengedhetetlen az optimális működéshez, és az alvással foglalkozó szakmai szervezetek iránymutatásokat dolgoztak ki arra vonatkozóan, hogy a gyermekeknek mennyi ideig kellene aludniuk éjszakánként. Az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia irányelvei például kimondják, hogy egy 6-12 éves gyermeknek átlagosan 9 és 12 óra között kell aludnia 24 óránként.

Az elég hosszú alvás azonban csak egy része a történetnek, a másik fontos szempont az alvás minősége. Még ha az ágyban töltött idő elegendő órát is tesz lehetővé, jól kell aludni ahhoz, hogy az előnyöket ki tudjuk használni. A jó alvás azt jelenti, hogy lefekvés után viszonylag rövid időn belül elalszunk, és az éjszaka folyamán kevés vagy ébredés nélküli alvás következik be.

Míg az alvás időtartamának van egy egyszerű mérési módja, amelyben mindenki egyetért (az órák száma), addig az alvás minőségére nincs ilyen egyszerű meghatározás. Amikor valakitől megkérdezik, hogy aludtunk, a szokásos válasz a jól vagy nem jól valamilyen változata.

Az alváskutatóknak különböző módszereik vannak az alvás minőségének mérésére, beleértve a lefekvés és az elalvás közötti pontos időt, az éjszakai ébrenléti időszakok perceit, az alvás közbeni mozgást, valamint az alvászavarokat, például a rémálmokat és a légzési problémákat. Felméréseket is használnak arra, hogy megkérdezzék az egyéneket az alvásminőségükről.

Kevésbé ismert, hogy az alvás rendszeressége ugyanolyan fontos, mint az időtartam és a minőség. A kutatók megállapították, hogy a minden nap nagyjából azonos időpontban történő elalvás és ébredés előnyös az egészségre, és ha a menetrendek rendszertelenek, problémák merülhetnek fel.

Az iskoláskorú gyermekeknél a rendszertelenség egyik gyakori oka, hogy hétvégén később fekszenek le és ébrednek fel, mint iskolai napokon. Mivel az iskola hétközben ugyanabban az időpontban kezdődik, a legtöbb gyermek nagyjából ugyanabban az időben ébred. A lefekvési időt általában a szülők határozzák meg a gyermek életkora és az alapján, hogy a gyermeknek mennyi alvásra van szüksége ahhoz, hogy teljesen kipihenje magát – ez általában minden este nagyjából ugyanabban az időpontban van.

A hétvégi alvásrend általában eltérő, későbbi lefekvési és ébredési idővel. Más esetekben az alvási időbeosztás rendszertelen lehet az iskolahét során különböző okokból, például azért, mert a szülők nem szabnak meg rendszeres lefekvési időt, nem otthon alszanak, vagy különleges körülmények között néha megengedik, hogy a gyermek később is fennmaradjon.

Számos tanulmány megállapította, hogy a rendszertelen alvási időbeosztás összefügg az egészségügyi problémákkal. Karen Spruyt és munkatársai például az alvás időtartama és rendszeressége, valamint a testtömegindex közötti összefüggéseket vizsgálták egy kisgyermekekből álló mintán, és megállapították, hogy míg a gyermekek súlyuktól függetlenül körülbelül ugyanannyi órát aludtak, a túlsúlyos és elhízott gyermekek alvásrendje sokkal változékonyabb volt.

A rendszertelen időbeosztás összefüggésbe hozható volt az anyagcsereproblémákkal, beleértve az inzulin, az alacsony sűrűségű lipoproteinek és a C-reaktív fehérjék megváltozott szintjét. Egy 120 000 felnőtt két éven át tartó vizsgálatában a szabálytalan alvás összefüggésbe hozható volt a fokozott elhízással és az ahhoz kapcsolódó egészségügyi kockázatokkal.

Miért vezet a szabálytalan alvásprogram ezekhez a problémákhoz? 

A cirkadián ritmusokkal kapcsolatos kutatások kimutatták, hogy az anyagcsere-folyamatok a 24 órás nap folyamán időzített időközönként zajlanak. Ha ezeknek a folyamatoknak az időzítése megzavarodik, az egészségügyi kockázatok megnőnek.

Az anyagcsere-folyamatok időzítését mind az agy központi területein, mind a test perifériás területein található óramű-mechanizmusok szabályozzák. A legtöbben ismerjük, hogy a „nem időben” történő étkezés az emésztőrendszer szabályozásának zavarát eredményezheti. Hasonló módon a szabálytalan időpontban történő alvás is zavaróan hathat a szervezet több folyamatára.

Hogyan fordítható ez le arra, hogyan kezelik a szülők gyermekeik alvását? A legjobb gyakorlat az, hogy törekedjünk a minél állandóbb lefekvési időre, legyen szó akár iskolai estéről, akár hétvégéről. Ha az alvás minden előnyét ki akarjuk használni, akkor nem elég csak többet aludni, ha az alvás nincs rendszeresen időzítve.

(Psychology Today)

Nyitókép: Shutterstock