Fiatal nő alszik a hálószobájában éjjel

Ezt a képességünket teljesen elveszítjük alvás közben

Amikor álmodunk, rejtélyes dolog történik az agyunkban, valami olyasmit tapasztalunk, ami hasonlít az ébrenléthez, ugyanakkor nagyon különbözik attól, mintha ébren lennénk. A tudósok még mindig próbálják megfejteni, hogy pontosan mi is történik ebben a köztes állapotban.


Most egy újabb nyomot fedeztek fel. Egy új tanulmány szerint a tudatosság egyik alapvető jellemzője, a hangok észlelésének vagy azonosításának képessége, alvás közben kikapcsol, és ez segíthet megfejteni, hogyan álmodik az agyunk.

Éber és alvó emberek agyának feltérképezése nem könnyű – kevesen szeretnénk, ha a mindennapi tevékenységeink során elektródákat ültetnének a koponyánkba – de itt a kutatócsoport kihasználta az epilepsziás betegeken végzett orvosi kutatást.

„Egy speciális orvosi eljárást tudtunk kihasználni, amelynek során az epilepsziás betegek agyába elektródákat ültettek be, amelyek az agyuk különböző részeinek aktivitását figyelik a diagnózis és a kezelés céljából. A betegek önként jelentkeztek, hogy segítsenek megvizsgálni, hogyan reagál az agy a hallási ingerekre ébrenlétben és alvás közben”

– idézi Yuval Nir idegkutatót, az izraeli Tel Aviv-i Egyetem munkatársát a ScienceAlert.

Az elektródák lehetővé tették a kutatók számára, hogy lássák az agykéreg válaszának különbségeit, amikor a betegek az alvás különböző szakaszaiban voltak, mint amikor ébren voltak, egészen az egyes neuronokig.

A vizsgálathoz a kutatók az önkéntesek ágya mellett elhelyezett hangszórókon keresztül különböző hangokat játszottak le. Nyolc év alatt több mint 700 neuronról (páciensenként körülbelül 50-ről) gyűjtöttek adatokat.

Miközben az agy hangokra adott válasza alvás közben nagyrészt bekapcsolva maradt, az alfa-béta hullámok – a figyelemhez és a várakozáshoz kapcsolódó hullámok – szintje emelkedett. Úgy tűnik, hogy a bejövő hangokat elemzik, de nem adják át a tudatnak.

Ez ellentmond a korábbi elképzeléseknek: hogy alvás közben a hanggal kapcsolatos jelek gyorsan lecsengenek az agyban. Valójában erősebbek és gazdagabbak maradnak, mint gondoltuk, csak éppen van egy jelentős különbség abban, ahogyan feldolgozzák őket alvás közben.

„Az alvás közbeni agyi reakció erőssége hasonló volt az ébrenlét alatt megfigyelt válaszhoz, mindenben, kivéve egy speciális jellemzőt, ahol drámai különbséget regisztráltak: az alfa-béta hullámok aktivitásának szintjét”

– mondja az első szerző, Hanna Hayat idegkutató, a Tel Aviv-i Egyetem munkatársa.

Ezeket az alfa-béta hullámokat (10-30Hz) az agy magasabb szintjein lévő visszajelzések irányítják – ez a visszajelzés (beleértve azt is, hogy a hangok újak-e vagy sem) segít az agyunknak abban, hogy kitalálja, mely hangok fontosak és melyeket kell meghallgatni.

Az alfa-béta-hullámok mintázatának hasonló, felfelé irányuló elmozdulását korábban már megfigyelték altatásban lévő betegeknél, de alvó embereknél még nem tapasztalták. A kutatók leírása szerint ez az egyik módja annak, hogy megragadjuk azt a „lenyűgöző rejtélyt”, hogy a tudatos agy miben különbözik a tudattalan agytól.

A tudósok így egy kvantitatív és megbízható módszert is kapnak arra, hogy mérjék, hogy valaki valóban eszméletlen-e vagy sem: kórházi műtétek során, kómában fekvő személyeknél, a demencia jeleinek ellenőrzésénél stb.

„Eredményeinknek széleskörű következményei vannak ezen a konkrét kísérleten túl is. A jövőbeni kutatások során tovább kívánjuk vizsgálni az e különbségért felelős mechanizmusokat”

– fogalmazott Nir.

Nyitókép: Shutterstock