Szundikáló kutya, sárga alvó maszkkal a szemén

Szunyókálás napközben? Inkább aludjunk eleget éjszaka!

Egy új kutatás megállapította, hogy a szundikálás, valamint a túl sok vagy túl kevés alvás, illetve a rossz alvási szokások növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát az idősebb felnőtteknél.

A Journal of the American Heart Association című folyóiratban kedden közzétett tanulmány kiegészíti az alvásnak az egészség szempontjából betöltött fontos szerepét alátámasztó egyre több bizonyítékot. Az American Heart Association nemrégiben az alvás időtartamát hozzáadta a szív- és érrendszeri egészséget befolyásoló egészségügyi és életmódbeli tényezők ellenőrző listájához, az úgynevezett Life's Essential 8-hoz. Eszerint a felnőtteknek átlagosan hét-kilenc órát kellene aludniuk éjszakánként.

„A jó alvási magatartás elengedhetetlen a középkorú és idősebb felnőttek szív- és érrendszeri egészségének megőrzéséhez. Arra ösztönözzük az embereket, hogy az éjszakai alvásidő hét és kilenc óra között legyen, és kerüljék a gyakori vagy túlzott szunyókálást”

– mondta a kutatás vezető szerzője, Weili Xu, a stockholmi Karolinska Intézet neurobiológiai, gondozási tudományok és társadalom részlegének öregedéskutató központjának vezető kutatója.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a rossz alvás nagyobb kockázatot jelenthet az emberek számára egy sor krónikus betegség és a szív és az agy egészségét befolyásoló állapot tekintetében. Ezek közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek, a demencia, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az elhízás.

Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint az amerikai felnőttek közel 35%-a állítja, hogy hét óránál kevesebbet alszik, míg 3,6%-uk 10 vagy több órát. Korábbi alvásidő-vizsgálatok azt mutatják, hogy a túl sok vagy túl kevés alvás egyaránt növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. De hogy a szunyókálás jó vagy rossz-e, az eddig nem volt egyértelmű.

Az új tanulmányban a kutatók a svéd ikerregiszter 12 268 felnőttjének alvási szokásait elemezték. A résztvevők átlagosan 70 évesek voltak a vizsgálat kezdetén, és nem volt a kórtörténetükben jelentős szív- és érrendszeri esemény.

Egy kérdőív segítségével adatokat gyűjtöttek az éjszakai alvás időtartamáról, a nappali szunyókálásról, a nappali álmosságról, arról, hogy mennyire tartják magukat éjszakai vagy reggeli embernek, aszerint, hogy a nap melyik szakában tartották magukat a legéberebbnek, valamint az alvászavarok tüneteiről, például horkolásról és álmatlanságról.

A résztvevőket 18 éven keresztül követték nyomon, hogy kiderüljön, kialakultak-e náluk súlyos szív- és érrendszeri problémák, beleértve a szívbetegséget és a sztrókot.

Azoknál az embereknél, akik éjszakánként hét és kilenc óra közötti alvásról számoltak be, volt a legkisebb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűsége, ami összhangban van a korábbi kutatásokkal. Ehhez a csoporthoz képest azoknál, akik hét óránál kevesebbet jelentettek, 14%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki szív- és érrendszeri betegség, és azoknál, akik 10 óránál többet jelentettek, 10%-kal.

Azokhoz az emberekhez képest, akik azt mondták, hogy soha nem szunyókálnak, azok, akik 30 percig szunyókálnak, 11%-kal nagyobb valószínűséggel alakultak ki szív- és érrendszeri betegségekben. A kockázat 23%-kal nőtt, ha a szundikálás 30 percnél tovább tartott.

Összességében azoknál, akik rossz alvási szokásokról vagy egyéb alvásproblémákról számoltak be – beleértve az álmatlanságot, az erős horkolást, a túl sok vagy túl kevés alvást, a gyakori nappali álmosságot és azt, hogy éjszakai embernek tartják magukat – 22%-kal magasabb volt a kockázat.

A vizsgálatban részt vevők, akik hét óránál kevesebb éjszakai alvásról és napi 30 percnél hosszabb szundikálásról számoltak be, a szív- és érrendszeri megbetegedések legnagyobb kockázatával rendelkeztek – 47%-kal nagyobbal, mint azok, akik az optimális mennyiségű alvásról és szundikálásról számoltak be.

Marie-Pierre St-Onge, a New York-i Columbia Egyetem alvásközpont igazgatója és a New York-i Columbia Egyetem docense szerint a szunyókálás az egész élettartam során befolyásolja-e a szív- és érrendszeri kockázatot. Hozzátette, hogy az új kutatás, amelyben ő nem vett részt, idősebb felnőttekre korlátozódott.

St-Onge szerint ahelyett, hogy szunyókálással próbálnák visszanyerni az alvásra szánt időt, az embereknek egészségesebb alvási szokásokat kell kialakítaniuk, amelyek lehetővé teszik számukra az optimális mennyiségű alvást. Ez magában foglalja annak biztosítását, hogy az alvási környezet ne legyen túl meleg vagy hideg, illetve túl zajos. Az elalvás előtti világos fénynek való kitettség csökkentése, a túl késői étkezés, a napközbeni elegendő testmozgás és az egészséges táplálkozás szintén segít.

„Még ha az alvás az éjszaka folyamán el is marad, a túlzott szunyókálás napközben nem javasolt”

– mondta Xu.

Ha pedig az embereknek tartósan gondot okoz az elegendő alvás, akkor konzultálniuk kell egy egészségügyi szakemberrel, hogy kiderítsék az okokat – tette hozzá.

(Guys and Good Health)

Nyitókép: Shutterstock