Két barátnő ül egy függőágyban hátulról fotózva

Oka van, ha nem tudunk kilépni egy rossz barátságból

Néha akkor is lojálisak maradunk egy-egy barátunkhoz, ha az adott kapcsolat már kihűlt. Vajon mitől lehet ez? Mutatjuk!


A közös történelem

A hosszú barátságok egyik legnagyobb mozgatóereje a múlt. Összeköt minket megannyi emlék és kaland, ezek pedig sokszor megnehezítik, hogy kilépjük az adott kapcsolatból. A nosztalgia érzése akkor is összeköt két embert, ha a köztük lévő kapocs már hosszú ideje halványodik.

Érdemes ilyenkor leülni és nyíltan beszélgetni a problémákról, hiszen gyerekkori barátainkkal szinte biztos, hogy újra be lehet lobbantani a tüzet.

Caroline Hernandez/Unsplash

Közösen átvészelt nehéz napok

Az emlékek mellett nagyon erős kapocs lehet két ember között egy-egy közösen átélt nehezebb időszak. Hiszen, hogyan is vennénk búcsút attól, aki a legsötétebb napokon volt mellettünk? Ilyenkor bűntudatunk van, ez pedig a kapcsolatból való kilépés akadálya lehet.

Sosem szabad azonban elfelejtenünk, hogy hálát továbbra is érezhetünk valaki iránt, még akkor is, ha már nincs jelen az életünkben.

Könnyebb ez, mint új barátokat szerezni

Néha úgy érezzük, sokkal könnyebb fenntartani egy régi barátságok, mint valaki másokkal új határokat szabni. Az őszinte önközléseknél sokkal könnyebb csak úgy sodródni egy nem kívánt kapcsolatban, de ne feledjük, hogy hosszú távon nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás!

Új emberek megismerésével fejlődhetünk, tágabbra nyílhat a világ.

(Forrás: Psychology Today)