Egy lány felüléseket végez

Ha igazán elfoglalt vagy, akkor ez az edzés lehet számodra az ideális

Konditerembe járásra sokaknak nincsen lehetőségük, viszont rengeteg más módszer létezik a megfelelő erőnlét eléréséhez. Az alábbi cikkünkben egy olyan edzésről beszélünk, melyet akár 15 perc alatt el lehet végezni, és nem kell hozzá semmilyen eszköz.


A saját testsúlyos edzéssel sokak szerint nem lehet azt a hatást elérni, mint amit konditeremben, pedig ez nem így van. A legtöbb profi edző meg tudja állapítani, hogy ez a fajta tornatípus ugyanolyan hatékony a kalóriaégetés, az izmok erősítése és az általános fittség növelése szempontjából is.

Korábban már egy tanulmány is bebizonyította, hogy a saját testsúllyal végzett erősítés a futáshoz és a kondizáshoz hasonlóan növeli az izomerősséget, javítja az anyagcsere működését, és még a fizikai teljesítőképesség mértékét is jelentősen emeli.

Min alapszik ez az edzésfajta?

Ahogy a neve is sugallja, az erősítésre szánt gyakorlatok során nincs szükség súlyzókra vagy egyéb gépekre, hiszen az emberek ennél a saját tömegüket emelik és mozgatják. Az, hogy nem kellenek eszközök, természetesen nem jelenti, hogy tilos gumiszalagot vagy fellépőt alkalmazni a gyakorlatok során, csupán az extra tömegeket nem szükséges használatba venni.

Milyen előnyökkel jár?

Először is, ezekkel a gyakorlatokkal egy teljesértékű edzést lehet elvégezni ingyen, emellett pedig bárhol neki lehet állni egy erősítésnek. Mindezek mellett egy megfelelő rutin kiépítésével viszonylag gyorsan látványos változások elérhetőek.

„A sajáttestsúlyos-edzések kemények. A legtöbben azt gondolhatják, hogy könnyebbek, mint a súlyzós edzések, de mivel a testsúlyosaknál kicsit kreatívnak kell lenned, ez általában azt jelenti, hogy nem hagyományos módon, gyakran feszültség alatt, izometrikus tartásokkal vagy plyometrikus komponens hozzáadásával kell kihívást jelentened a testednek"

— olvashatjuk a Marie Claire cikkében.

Bár pusztán a testsúlyt használva is jól meglehet izzadni, hosszú távon mégis nehéz folyamatosan nehezíteni a gyakorlatokat a fejlődés érdekében. Ehhez egy idő után mindenképp súlyzós edzésre van szükség.