Volt, nincs − így tüntesd el a sminkfoltot a ruhádról könnyedén

Volt, nincs − így tüntesd el a sminkfoltot a ruhádról könnyedén

Nem számít, mennyire próbáljuk megelőzni, a végén mindig kerül legalább egy kis alapozó a ruhánkra. Na de mi legyen a következő lépés?


Legyen szó a megbízható tusról, a bronzosítóról vagy a szempillaspirálról, tényleg nincs olyan termék, ami ne kerülne könnyen a ruhánkra. Nem is beszélve a púdertermékek kihullásával és a folyadékok kifröccsenésével való küzdelemről a felvitel során.

Épp elég ruhadarabot láttunk már tönkremenni a sminkeléstől, de most egyszer és mindenkorra véget vetünk a küzdelemnek. Sminkesek és stylistok árulták el a Marie Claire-nek, hogyan tudjuk a piszkolódást megelőzni (és kijavítani, ha mégis megtörténik).

​1. A szövet és a smink típusának azonosítása

Az első kérdés, hogy milyen anyagról van szó, és milyen sminkről? Ha például alapozóval vagy rúzzsal van dolgunk, akkor valószínűleg olajfoltról van szó, és egy egyszerű mosogatószerrel kell kezelni.

​2. Először jöhet a hideg öblítés

Vigyél fel egy kis mennyiségű kíméletes folyékony szappant a foltra, és óvatosan dörzsöld bele az ujjbegyeiddel a szövetbe. Ezután hideg víz alatt öblítsd ki a ruhadarabot − soha ne meleg vagy forró vízzel, mivel ez csak rárakja a foltokat. Ne nyomkodd vagy dörzsöld az anyagot; egyszerűen öblítsd ki, majd ha lehetséges, hagyd a ruhadarabot legalább 30 percig ázni.

​3. Mosd a szokásos módon, szükség esetén folteltávolítóval!

mos\u00f3g\u00e9pben ruh\u00e1k mos\u00e1s k\u00f6zben

Fotó: Unsplash

Miután kezelted a foltot és hideg öblítést végeztél, a ruhadarabot a szokásos módon moshatod. Ha azonban a folt a hideg öblítés után is tartósan fennáll, mosás előtt alkalmazz folteltávolítót is.

​4. Foltpor használata

Tedd fel a Biotex port vagy a Vanish folteltávolítót a nedves gallér köré, mielőtt a mosásba teszed.

​5. Vedd ki a hajlakkot!

Ha éppen otthon készülődsz, akkor valószínűleg van kéznél hajlakk. Fújj rá hajlakkot, hagyd egy kicsit állni, majd öblítsd le. Ez általában kihozza az alapozót vagy a rúzst. De a szódabikarbóna is segít − nedvesítsd be a foltot, mielőtt szódabikarbónát teszel rá, és mosás előtt hagyd egy éjszakán át rajta. Vagy keverd össze a port vízzel, és dörzsölje a száraz foltra.

​6. Fújd el a porokat!

p\u00faderek \u00e9s ecsetek

Fotó: Unsplash

Ha púder kerül bármire, a legjobb, ha hajszárítót használsz. Ha az ujjaiddal próbálod lekefélni, csak belenyomod a port a ruhákba. Ehelyett használj hajszárítót hideg fokozaton, és tartsd ferdén, hogy elfújd.

​7. A megelőzés jobb, mint a helyrehozás

Ha a smink eltávolítása a ruhákról, mielőtt kilépsz a napra, állíndó problémát jelent, akkor a megelőzésre kell összpontosítanod. Mindig a sminkelés előtt vedd fel a ruháidat, hogy elkerüld a smink átvitelét öltözködés közben. Ha a sminkelés közbeni baleseteket is el akarod kerülni, a ruhák fölé vegyél egy köntöst, vagy tegyél egy törülközőt a térdedre, ha esetleg kiömlik a smink.

Nyitókép: Unsplash