![Fahéj](https://in.hu/media-library/eyJhbGciOiJIUzI1NiIsInR5cCI6IkpXVCJ9.eyJpbWFnZSI6Imh0dHBzOi8vYXNzZXRzLnJibC5tcy8yODc3Mjk1NC9vcmlnaW4uanBnIiwiZXhwaXJlc19hdCI6MTc0Nzk5Nzk5Mn0.AdLcTD1l3VPYh4pD63q96d3wdlmTxUfO6_wjaU2SB1U/image.jpg?width=1200&height=600&quality=85&coordinates=0%2C99%2C0%2C114)
A túl sok fahéjfogyasztás káros lehet
Télen és az ünnepi időszakban valószínűleg extrán sok fahéjt fogyasztunk a különböző sütik és forralt borok miatt, mely kis mennyiségben számos játókény hatással bír. A fahéj természetes aromaanyaga a datolyában és a levendulában is megtalálható kumarin, amely kis mennyiségben értágító, görcsoldó és nyugtató hatású (léteznek kumarin alapú véralvadásgátló gyógyszerek is) – írja a vince.hu.
Ha azonban túl sok fahéjat eszünk, fejfájást, émelygést és hányingert is okozhat vagy akár májkárosító hatása is lehet. A szakemberek szerint a mértékletes fogyasztás a kulcs, pontosan 0,1 milligramm fahéj testsúlykilogrammonként. Egy 15 kilós gyermeknél ez maximum 30 gramm (kb. 6 darab) fahéjas csillagot és 100 gramm mézeskalácsot jelent naponta.
Aki nagyon nem bírja türtőztetni magát a fahéjas édességek terén annak azt javasolják, hogy inkább kumarinban szegény ceyloni fahéjat használjon a cassia-fahéj helyett.