Idős nő és férfi ül a székben és beszélget

Egy nyilvánvaló jele annak, hogy sokáig fogsz élni

Egy új tanulmány elvégzése során, melyet 4714 nőn végeztek el, egyértelműen megállapították, hogy van jele annak, ha valaki sokáig fog élni.


Azok a nők, akik képesek nagy intenzitású testmozgásra, azok tovább élnek és kisebb náluk a szívbetegségek, illetve egyéb súlyos betegségek kockázata.

A kutatás során 4714 nőn végeztek terheléses echokardiográfiás vizsgálatot, miközben a futópadon edzettek. Ez a vizsgálat egy olyan módszer, amely megmutatja, hogy mennyire működnek jól az erek és a szív.

A vizsgálat alatt arra kérték az alanyokat, hogy sétáljanak, vagy fussanak a futópadon, miközben apránként növelték az intenzitást egészen addig, amíg kimerültnek nem érezték magukat.

Egy olyan minősítési rendszert alkalmaztak, melyben a legmagasabb szintű fittség az 10 pontszám volt. A 10 pont azzal egyenértékű, mintha három emeletet gond nélkül, nagyon gyorsan, megállás nélkül valaki feltudna futni.

Azok a nők, akik 10 pontot értek el, jó fizikai teljesítőképességgel rendelkeztek, de azok, akik ennél kevesebbet értek el, gyenge fizikai teljesítőképességgel rendelkeztek.

Az eredmények azt mutatták, hogy a gyenge fizikai teljesítőképességű nőknél négyszer nagyobb volt a szívbetegségben való halálozás kockázata, mint a jó fizikai teljesítőképességűeknél.

A rossz mozgásképességű nőknél a rákos halálesetek száma kétszeres volt. Ezenkívül az egyéb okokból bekövetkező halálesetek száma ebben a csoportban négyszer nagyobb volt, mint a jó fizikai teljesítőképességűeké.

Dr. Jesús Peteiro, a tanulmány szerzője így fogalmazott:

„Mozogjatok annyit, amennyit csak tudtok. A fittség megvéd a bármilyen okból bekövetkező haláltól. A jó edzéskapacitás előre jelezte a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és más okok miatti halálozás alacsonyabb kockázatát."

A terheléses vizsgálat során a kutatók az alanyok szívének bal kamráját is figyelték és azt látták, hogy azok a résztvevők, akiknek a szívműködése a testmozgás során rossz volt, nagyobb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri betegségben.

„Azoknál a nőknél, akiknek a szíve normálisan működik testmozgás közben, nem valószínű, hogy szív- és érrendszeri betegségek várnak rájuk. Ha azonban a terhelhetőségük gyenge, akkor is fennáll náluk a rák vagy más betegségek kockázata. A legjobb forgatókönyv az, ha a szívünk normálisan teljesít a testmozgás során, és jó a terhelhetőségünk"

– mondta a tanulmány szerzője.

Nyitókép: Shutterstock