Különféle kézműves sörök egy fából készült bárpulton

Egészségesebbé teheti a bélrendszert a sörivás

A sör egyszerre frissítő és kényeztető, de egy új tanulmány szerint jót tesz a szervezetünknek is.

A portugál tudósokat korábbi eredmények inspirálták, amelyek az erjesztett ételeket (például a kimchit, a kombuchát, a joghurtot és a tempeh-t) a jobb bélrendszeri egészséggel hozták összefüggésbe. A tanulmányhoz a sört is tesztelték, mivel az a malátaárpa erjesztett kivonata. A sör polifenolokat is tartalmaz, egyfajta növényi vegyületet, amely szintén hatással lehet a bélbaktériumokra.

A csapat 19 olyan férfit toborzott, akik mérsékelt alkoholfogyasztók voltak (hogy ez mit jelent, arról itt olvashat bővebben), majd véletlenszerűen két csoport egyikébe osztották be őket:

  • négy héten keresztül minden este egy üveg láger sört fogyasztottak vacsorával
  • négy héten át minden este egy alkoholmentes sört igyanak vacsorával.

Ezen túlmenően a résztvevőknek azt mondták, hogy tartsák be a szokásos étrendjüket és edzésprogramjukat.

Az egy hónapos vizsgálat elején és végén a férfiak székletmintát adtak, hogy a tudósok elemezhessék bélbaktériumaikat.

A kísérlet végére mindkét csoportban több volt a székletből származó alkalikus foszfatáz, ami a jobb bélműködés mutatója, valamint változatosabb volt a mikrobiom, ami általában a jobb bélműködés jele. A nagyobb bélrendszeri sokféleséget összefüggésbe hozták a kevesebb stresszel és szorongással, az erősebb immunrendszerrel és számos krónikus betegség alacsonyabb kockázatával is.

Mindezek mellett ez egy nagyon kicsi és rövid távú vizsgálat, amelyet csak férfiakkal végeztek, ráadásul valójában nem merült el abban, hogy a bélbaktériumokban bekövetkezett változások valóban észrevehető változást okoztak-e az egyének egészségi állapotában. Ez a kutatás nem vette figyelembe a résztvevők egyéb életmódbeli szokásait sem az esti sörözésen túl.

A kutatók és az EatingWell dietetikusai egyetértenek abban, hogy arra kell összpontosítani, hogy mivel tápláljuk a bélrendszerünket a nap többi 23 órájában. Ha egy sör időnként a menü része, hasznos lehet. Ennek ellenére ügyeljünk arra, hogy mértékkel, mert a túlzott alkoholfogyasztás sokkal többet árt, mint használ az egészségünknek.

Ami igazán megmozgatja a bélmikrobiomunk javítását:

  • Antibiotikumok szedése csak akkor, amikor szükséges, és csak az előírtak szerint
  • tápanyagokban gazdag, rostban gazdag, teljes értékű élelmiszerek széles választékának fogyasztása, ideális esetben heti 30 különböző gyümölcs és zöldség fogyasztása.
  • az erősen feldolgozott élelmiszerek és a vörös húsok korlátozása
  • mértékletes alkoholfogyasztás
  • bőséges vízfogyasztás

Nyitókép: Shutterstock