Mikroszkópos nézet az agyban lévő neuronsejtekről

Különös kapcsolatot találtak a stressz és az immunrendszer öregedése között

Ahogy az emberek öregednek, immunrendszerük természetes módon hanyatlani kezd. Az immunrendszer ezen öregedése, az úgynevezett immunoseneszcencia fontos szerepet játszhat az olyan, korral járó egészségügyi problémákban, mint a rák és a szív- és érrendszeri betegségek, valamint abban, hogy az idősebb emberek kevésbé hatékonyan reagálnak a vakcinákra. De nem minden immunrendszer öregszik ugyanolyan ütemben. Egy nemrég közzétett tanulmányban azt találták, hogy a szociális stressz összefügg a felgyorsult immunrendszeri öregedés jeleivel.Stressz és immunöregedés

Hogy jobban megértsék, miért lehet, hogy az azonos kronológiai életkorú emberek immunológiai életkora eltérő, Eric Klopack, a Dél-Kaliforniai Egyetem posztdoktori kutatója kollégáival az 50 év feletti amerikai felnőttek körében végzett nagyszabású, országos reprezentatív felmérés, a Health and Retirement Study (HRS) adatait vizsgálta, olvasható a ScienceAlert cikkében.

A HRS kutatói a résztvevőket az általuk átélt különböző stresszfaktorokról kérdezik, beleértve a stresszes életeseményeket, mint például a munkahely elvesztése; a diszkriminációt, mint például az igazságtalan bánásmód vagy az ellátás megtagadása; a súlyos életkori traumát, mint például egy családtag életveszélyes betegsége; és a krónikus stresszt, mint például a pénzügyi feszültség.

A HRS kutatói nemrégiben elkezdtek vért gyűjteni a résztvevők mintájából, és megszámolják a jelen lévő különböző típusú immunsejtek számát, beleértve a fehérvérsejteket is. Ezek a sejtek központi szerepet játszanak a vírusokkal, baktériumokkal és más betolakodókkal szembeni immunválaszban. Ez az első alkalom, hogy az immunsejtekről ilyen részletes információkat gyűjtöttek egy nagy országos felmérés keretében.

A HRS 5744 résztvevőjének adatait elemezve, akik vért adtak és válaszoltak a stresszel kapcsolatos kérdésekre, a kutatócsoport azt találta, hogy a több stresszt átélt embereknél alacsonyabb volt a naiv T-sejtek aránya – ezek a friss sejtek szükségesek ahhoz, hogy felvegyék a harcot az új betolakodókkal, amelyekkel az immunrendszer még nem találkozott.

Náluk nagyobb volt a „későn differenciálódott” T-sejtek aránya is– ezek olyan idősebb sejtek, amelyek már kimerítették a betolakodók elleni küzdelemre való képességüket, és ehelyett olyan fehérjéket termelnek, amelyek fokozhatják a káros gyulladást. Azoknál az embereknél, akiknél az újabb T-sejtek aránya alacsony, az idősebb T-sejteké pedig magas, az immunrendszer elöregedett.

Miután azonban Klopack és társai kontrollálták a rossz táplálkozást és az alacsony testmozgást, a stressz és a felgyorsult immunrendszeri öregedés közötti kapcsolat nem volt ilyen erős. Ez arra utal, hogy ezen egészségmagatartások javítása segíthet ellensúlyozni a stresszel járó veszélyeket.

Hasonlóképpen, miután figyelembe vették a citomegalovírusnak (CMV) – egy gyakori, általában tünetmentes vírusnak, amelyről ismert, hogy felgyorsítja az immunrendszer öregedését– való esetleges kitettséget, a stressz és az immunsejtek öregedése közötti kapcsolat csökkent.

Míg a CMV általában szunnyadó állapotban marad a szervezetben, a kutatók megállapították, hogy a stressz hatására fellángolhat, és az immunrendszert arra kényszerítheti, hogy több erőforrást fordítson a reaktivált vírus megfékezésére.

A tartós fertőzéskontroll felélheti a naiv T-sejtkészleteket, és több kimerült T-sejtet eredményezhet, amelyek az egész szervezetben keringenek és krónikus gyulladást okoznak, ami az öregedéssel összefüggő betegségek egyik fontos tényezője.

Az immunrendszer öregedésének megértése

Klopack-ék tanulmánya segít tisztázni a szociális stressz és a gyorsabb immunológiai öregedés közötti összefüggést, továbbá rávilágít az immunrendszer öregedésének lassítására szolgáló lehetséges módszerekre, például a stresszel való megküzdés megváltoztatására és az olyan életmódbeli viselkedésmódok javítására, mint az étrend, a dohányzás és a testmozgás.

A hatékony citomegalovírus-vakcinák kifejlesztése szintén segíthet az immunrendszer öregedésének enyhítésében.
Fontos azonban megjegyezni, hogy az epidemiológiai vizsgálatok nem tudják teljes mértékben megállapítani az ok-okozati összefüggéseket. További kutatásokra van szükség annak megerősítésére, hogy a stressz csökkentése vagy az életmódváltás javulást eredményez-e az immunrendszer öregedésében, valamint annak jobb megértésére, hogy a stressz és az olyan látens kórokozók, mint a citomegalovírus, hogyan lépnek kölcsönhatásba egymással, és okoznak betegséget és halált.

Jelenleg az Health and Retirement Study további adatait használják fel annak vizsgálatára, hogy ezek és más tényezők, például a gyermekkori hátrányok hogyan befolyásolják az immunrendszer időbeli öregedését.

A kevésbé elöregedett immunrendszerek jobban képesek a fertőzések leküzdésére és a védőoltásokból származó immunitás létrehozására. Az immunöregedés segíthet megmagyarázni, hogy az embereknél miért valószínűsíthető, hogy a COVID-19 súlyosabb esetek fordulnak elő, és miért gyengébb a vakcinákra adott válasz az öregedés során.
Annak megértése, hogy mi befolyásolja az immunrendszer öregedését, segíthet a kutatóknak jobban kezelni az egészség és a betegségek életkorral összefüggő egyenlőtlenségeit.

Nyitókép: Shutterstock