Szőke nő, kék kabátban a hóban borozik

Ezért lehet, hogy hamarosan több svéd bort fogunk fogyasztani

Az éghajlatváltozás a bortermelők szemeit Svédország, Norvégia és Finnország sarkvidéki tartományaira szegezi.


A bortermelés új határvidéke közvetlenül az északi sarkkör alatt egyre inkább életképessé vált az elmúlt néhány évben. Mivel a globális felmelegedés miatt világszerte emelkedik a hőmérséklet, a bortermelők hűvösebb éghajlatú területeket keresnek, ahol fagyálló szőlőfajtákat telepíthetnek.

Dánia, Norvégia és Finnország az a három ilyen hely, de ezek mellett még Svédország az, amely 2023-ban valószínűleg reflektorfénybe kerülhet.

De miért pont most?

2021 decemberében az EU engedélyt adott Svédországnak arra, hogy hibrid fajtákat használhasson az almaborokban. A frissített szabályozás célja az volt, hogy olyan szőlőfajtákat használhassanak, amelyek ellenállóbbak a betegségekkel szemben, ami azt jelenti, hogy a szőlőültetvények egyáltalán nem igényelnek növényvédőszeres kezelést vagy permetezést. A szőlő tehát nemcsak ellenállóbb a betegségeknek, hanem gyakran biogazdálkodással is termesztik, ami hozzájárul a bioborok világszerte növekvő trendjéhez.

A második ok, amiért valószínűleg több svéd bort fogunk látni a polcokon, az az, hogy most már szélesebb körben exportálják nemzetközi szinten. A legtöbb ország számára a nemzetközi értékesítés adott, de Svédországban, ahol szigorú állami monopólium van az alkoholértékesítésre, az elmozdulás sokkal jelentősebb. Mivel a pinceházi értékesítés tilos, és a 3,5%-os alkoholtartalom feletti alkoholt csak a svéd kiskereskedelmi lánc, a Systembolaget és bizonyos utazási kiskereskedelmi üzletek árusíthatják, a fejlődés az elmúlt évtizedekben akadályoztatott, állítólag az alkohollal való visszaélés megelőzése érdekében.

bread and bread on brown wooden chopping boardPhoto by Chelsea Pridham on Unsplash