Svédasztalos ételek

5 intő jel, amire figyelj a svédasztalnál, ha nem szeretnél megbetegedni

Bár a svédasztalos reggeli nagyon csábító tud lenni, van néhány intő jel, amire érdemes figyelni, mielőtt mindenből egy kicsit a tányérunkra szedegetnénk.


A svédasztalos reggeli általában nagyszerű választásnak bizonyul, ha költséghatékony étkezési lehetőséget keresünk, mert rengeteg lehetőség közül választhatunk. Azonban, mivel olyan sok ember kezeli az eszközöket és a tálalóedényeket, a baktériumok és kórokozók könnyen átterjedhetnek egyik emberről a másikra. Ráadásul, ha az ételeket nem megfelelően kezelik, ezek a helyek táptalajt jelenthetnek a betegségeket okozó baktériumok, vírusok és paraziták (más néven élelmiszerrel terjedő kórokozók) számára, amelyek élelmiszerrel terjedő betegségekhez vezetnek.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint 2018-ban 48 millió amerikai megbetegedésének okaként jelentették az élelmiszer eredetű megbetegedéseket, amelyek közül a becslések szerint 128 000 kórházi kezelésbe került, és 3000 halálos kimenetelű volt. Éppen ezért fontos, fontos, hogy tisztában legyünk a svédasztalos étkezések lehetséges egészségügyi problémáival. Íme 5 jel, amire érdemes odafigyelni a svédasztalos helyeken.

1. Az ételek nem megfelelő hőmérsékleten vannak kihelyezve

Ez az egyik leggyorsabb módja annak, hogy ételmérgezést kapjunk. Amikor az élelmiszerek kezeléséről van szó, például az ételek biztonságos és higiénikus módon történő elkészítéséről, tárolásáról és tálalásáról , a megfelelő módon történő kezelés különbséget jelenthet aközött, hogy biztonságos és ízletes ételt biztosítunk-e, vagy elősegítjük az élelmiszer eredetű betegségeket (más néven ételmérgezést) okozó veszélyes mikroorganizmusok szaporodását.

Bár az élelmiszer már azelőtt is szennyeződhet, hogy az étterem konyhájába kerülne, a helytelen kezelés növelheti a megbetegedés esélyét. Ennek megelőzéséhez az egyik legfontosabb pont az étel hőmérsékletének ellenőrzése, mivel a betegségeket okozó baktériumok a szobahőmérsékleten vagy 4,5 és 60 fok között hagyott ételekben fejlődnek, amit veszélyes zónának is neveznek. Ezért a CDC szerint a forró ételeket 60 fokos vagy annál magasabb hőmérsékleten, a hideg ételeket pedig 4,5 fokos vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten kell felszolgálni. Az éttermek ezt úgy érik el, hogy forró tálakat, melegítő tálcákat használnak, vagy jéggel töltött tálcák fölé helyezik az ételeket. Ha azt tapasztaljuk, hogy az étel nem a megfelelő hőmérsékletű, akkor lehet, hogy túl sokáig állt kint, és nem biztonságos az elfogyasztása.

2. Nyers és főtt ételek egymás mellett

Azt gondolhatnánk, hogy a csemegehúsok, sajtok és pácolt lazacok közvetlenül a quiche, palacsinta és hasábburgonya mellett tálalva időtakarékos technika az ételek büfében való megjelenítésére. Elvégre így könnyebb mindent egy helyen beszerezni, ahelyett, hogy a büfé egyik oldaláról a másikra kelljen sétálgatni a reggeli alapanyagok után kutatva. Ez azonban nagyon nem helyes és egészséges.

Egyrészt a hideg és meleg ételek külön szekciója segít megelőzni a különböző típusú ételek közötti szennyeződést. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) irányelve szerint a hideg és nyers élelmiszereket 4,5 fokos vagy annál alacsonyabb, a meleg ételeket pedig 60 fokos vagy annál magasabb hőmérsékleten kell tartani a baktériumok szaporodásának megakadályozása érdekében. Azáltal, hogy ezeket a termékeket elkülönítve tartjuk, kisebb a kockázata annak, hogy a hideg termékek felmelegednek, vagy a meleg termékek nem biztonságos hőmérsékletre hűlnek. Másrészt pedig a hideg és meleg ételek szétválasztása segíthet megőrizni az ételek minőségét és frissességét.

3. Nincs elég tálalóeszköz

Mielőtt elkötelezné belevetnénk magunkat a svédasztal által kínált lehetőségekbe, nézzük meg, van-e elegendő tálalóeszköz minden kiállított ételhez, mivel az eszközök hiánya a biztonságos és higiénikus gyakorlat hiányát tükrözheti.

Ha nincs elég evőeszköz, az emberek vagy a kezüket, vagy ugyanazt az eszközt használják különböző tételekhez, ami jelentősen növeli a keresztszennyeződés és az ételmérgezést okozó baktériumok terjedésének kockázatát. A keresztszennyeződés a káros mikroorganizmusok vagy allergének egyik élelmiszertételről a másikra történő átvitelét jelenti. Büféasztaloknál ez könnyen megtörténhet szennyezett edényeken keresztül vagy mosatlan kézzel történő ételérintés révén. Például a rántotta tálalásához használt kanállal véletlenül szalonnát is fel lehet tálalni, és mivel a tojás a kilenc fő élelmiszer-allergén egyike, ez megfertőzheti a szalonnát, amelyet a tojásallergiás személy elfogyaszthat, azt gondolva, hogy az biztonságos.

4. Nyitott gabonapehely tárolók

Ha a müzliadagolók helyett nyitott tárolókban áll a gabonapehely, az könnyen megnövelheti a szennyeződés kockázatát, mivel ki van téve a levegőben terjedő szennyeződéseknek. Ráadásul, ha több ember fér hozzá ugyanahhoz a tárolóhoz, megnő annak az esélye, hogy valaki véletlenül beszennyezi a tartalmat a kezével vagy az evőeszközével.

5. Előre felvágott gyümölcs

Az előre felvágott gyümölcs egészséges kiegészítője lehet bármely reggelinek, de vannak kockázatai, ha hosszabb ideig kint áll. Az FDA szerint, amikor a gyümölcsöt felvágják, a védőhéj megsérül, így a gyümölcshús ki van téve a környezetnek és az esetlegesen jelenlévő baktériumoknak.

Ha ez megtörténik, két fő oka van annak, hogy megnő a fertőzés kockázata. Az egyik az, hogy a gyümölcs víztartalma és tápanyagai a felvágás után elérhetővé válnak a mikroorganizmusok számára. A másik oka pedig az, hogy nincs olyan melegítési folyamat, amely segítene megszabadulni a betegséget okozó baktériumoktól. Ezért az előzetesen felvágott gyümölcsök hajlamosabbak a szennyeződésre és a romlásra.

(Daily Meal)

Nyitókép: Shutterstock