Egy férfi nem iszik sört

Száraz november: mit tehet az ivás nélküli hónap az egészségünkért?​

Egy teljes hónap alkoholfogyasztás nélkül kiváló alkalom arra, hogy felmérjük az ivással való kapcsolatunkat. Az önismeret fokozása mellett nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy számos egészségügyi haszna van a száraz novembernek. Ilyen hatásokra számíthatunk, ha teljesítjük a kihívást.


Pozitív egészségügyi hatásai között érdemes megjegyezni, hogy némelyik személyiségspecifikus lehet, mások viszont univerzálisak és akár egy héten belül jelentkezhetnek. Ilyen például az alvásminőség, a memória és az immunrendszer működésének javulása, valamint a rák kockázatának csökkenése is. Dr. Lawrence Weinstein ilyen további előnyöket sorolt még fel a száraz november mellett:

„Általánosságban elmondható, hogy négy hét után az immunrendszer és a memória javulása, a hangulatváltozás, a fogyás, a tisztább bőr, az impulzivitás hiánya és a viselkedésbeli változások csak néhány előnye az alkohol rövid időre történő elhagyásának.”

A józan hónap természetesen nem csak az alkohol megvonására alkalmas, hanem más addiktív szerek és termékek visszafogására is. Akár a kávé és a csokoládé is lehet az egy hónapos böjt központi eleme, hogy megtudjuk, hogyan bírjuk nélkülük az adott időszakot. Ez az időintervallum elegendő arra, hogy megtörje a függőségi ciklust.

Sokan döntenek úgy november végén, hogy inkább továbbmennek ezen az úton. Ennek oka, hogy meg akarják ismerni a további jótékony hatásait a józanságnak, ez pedig egyeseket teljesen eltántoríthat az alkoholtól. Már ettől a kezdeményezéstől függetlenül is kimutatták a szakértők, hogy a fiatalok körében meglepő mértékben alacsony az alkoholt fogyasztó egyének száma.

Egy sz\u00f3rakoz\u00f3helyen kokt\u00e9lt kever a pultos

Fotó: Unsplash/Louis Hansel

A Z generáció tagjai már nem követik azt az elképzelést, hogy az ivás menővé tesz, éppen ezért határozottabban meg tudják lépni, hogy nem isznak többet. Egy közzétett tanulmány szerint 2002 és 2018 között az Egyesült Államokban 20 százalékról 28-ra nőtt az alkoholt nem fogyasztók — 18 és 22 év közötti felnőttek — száma.

„Egyes Z generációs fogyasztói felmérésekből kiderült, hogy ebben a generációban sokan aggódnak amiatt, hogy az alkohol hogyan befolyásolja a hangulatukat, az éberségi szintjüket és még a közösségi médiában kialakított képüket is.

Az ivás ennek a csoportnak inkább a szocializációról szól, míg az ezredfordulósok inkább a kikapcsolódás érdekében fogyasztanak alkoholt. Vannak olyan kutatások is, amelyek szerint a Z generáció egy kicsit egészségtudatosabb"

— olvashatjuk a szakértők szavait a Healthline cikkében.

Nyitókép: Shutterstock