szemcseppet csepegtet egy nő a szemébe

Injekció helyett a szemcsepp is gyógyítja majd ezt a gyakori retinabetegséget

Jelenleg a retinavéna elzáródás (RVO) által érintett embereknek általában vaszkuláris endoteliális növekedési faktor gátló (anti-VEGF) injekciókat írnak fel a szemükre.


Az amerikai Columbia Egyetem és a Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute kutatói által egereken végzett kísérletek azonban azt sugallják, hogy ezt a kényelmetlen és kissé ijesztő kezelést hamarosan szemcseppekkel lehetne helyettesíteni – írja a Science Alert.

Az RVO akkor lép fel, amikor a szem retinájában lévő véna elzáródik, ami a probléma súlyosságától függően duzzanathoz, gyulladáshoz, a retina károsodásához és akár látásvesztéshez is vezethet.

Az anti-VEGF injekciók bizonyítottan csökkentik a duzzanatot és javítják a látást. De a hatáshoz egy vékony injekciós tűt kell a szembe szúrni, és az injekciók nem is mindig hatékonyak az RVO kezelésében. A szeminjekció ijesztő kilátása miatt az emberek általában halogatják a kezelést, ami a probléma súlyosbodásához vezet.

szemcseppet csepegtet egy n\u0151 a szem\u00e9be

Fotó: Shutterstock

A laboratóriumi vizsgálatok során egy kísérleti gyógyszert tartalmazó szemcseppet kétszer olyan hatékonynak találtak az egereknél, mint a szokásos anti-VEGF injekciókat, amikor az RVO duzzanatának csökkentéséről és a retina vérellátásának javításáról volt szó. Mi több, az injekcióktól eltérően a szemcseppek megvédték a szemet a látásvesztéstől azáltal, hogy megakadályozták a szem fotoreceptorainak károsodását.

A szemcseppek egy Pen1-XBir3 nevű vegyületet tartalmaztak, amelyről korábban megállapították, hogy blokkolja a kaszpáz-9 enzimet. Ez az enzim sejthalált vált ki, és ismert, hogy az RVO által károsodott erekben túlműködik.

Úgy gondoljuk, hogy a szemcseppek javítják a retinában lévő erek egészségét, ami aztán csökkenti a toxikus jelátvitelt, amely károsítja a retina neuronjait, és látásvesztéshez vezet

− mondja Maria Avrutsky neurovaszkuláris biológus a Columbia Egyetemről.

Ez egy ígéretesnek tűnő eredmény, bár még embereken is ki kell próbálni, ezért a kutatók jelenleg emberi klinikai kísérleteket terveznek. Valószínűleg más kezeléseket is ki lehetne fejleszteni ennek a vegyületnek a felhasználásával.

A szemünk testünk egyik legkényesebb és legfontosabb része, és bármilyen károsodás súlyosan befolyásolhatja az életminőségünket. A jó hír az, hogy rendszeresen látunk előrelépéseket a szembetegségek kezelésében − legyen szó az öregedés ellen ható szemcseppekről vagy teljesen új retina növesztéséről.

Nyitókép: Shutterstock