Szemműtéten áteső női páciens

Lézeres szemműtét - mit jelent és mennyire biztonságos?

Minden, amit az eljárásról és a kockázatokról tudni kell.

Bár rutinműtétről van szó, komplikációk vagy mellékhatások felléphetnek bizonyos esetekben a lézeres szemműtét után. Ahhoz, hogy a lehető legkisebb kockázattal járjon a műtét, a legfontosabb, hogy megbízható szakemberhez forduljunk. Nem biztos, hogy legjobbnak tűnő ajánlat hozza a legjobb eredményt.

Az első konzultáció során tegyünk fel minden fontos kérdést, például, hogy speciális szemészeti központról van-e szó, ahol elvégeztetjük a műtétet, nyújtanak-e a látásjavítás mellett általános szemészeti ellátást is vagy, hogy hány éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek a tanácsadók és orvosok?

Az alábbiakban összeszedtük, mit kell tudni a lézeres szemműtétről, mi történik az operáció során és mik a lehetséges kockázatok.

A lézeres szemműtét során lézerrel alakítják át a szem elülső felületét (szaruhártyáját), hogy a szem jobban tudjon fókuszálni. Ez korrigálhatja a rövidlátást, a távollátást és az asztigmatizmust.

Jelenleg három fő típusa létezik a látásjavító lézeres szemműtétnek:

  • LASIK: Ennek során két lézert alkalmaznak, az egyik a szaruhártya (a szem átlátszó ablaka) felszínén egy vékony lebenyt nyit meg, majd egy formázó lézerrel átformálják az alatta lévő szaruhártyát a korrekció érdekében. A lebenyt ezután az eredeti helyzetébe simítják.
  • SMILE: A szaruhártyát egy kis, önzáró lyukon keresztül alakítják át.
  • Felületi lézeres kezelések (PRK és LASEK): A szaruhártyát borító világos bőrt eltávolítják, hogy a sebész lézerrel átformálhassa a szaruhártyát. A bőr ezután természetes módon visszanő.

A sebésszel való konzultáció során az orvos segít eldönteni, melyik a legmegfelelőbb műtét.

Tökéletes eredmény?

„A legtöbb páciens a műtétet követő első napon 20/20-as látást fog élvezni. A lebenyt ezután az eredeti helyzetébe simítjuk”

– mondja Ali Mearza, vezető szemsebész konzultáns és a londono OCL Vision szemsebészet alapító partnere.

Ez azt jelenti, hogy minden attól függ, milyen volt a látása a lézeres szemműtét előtt, és attól is, hogy milyen a látásmódja. Például a rövidlátók, akiknek a látásélessége -6,00 vagy annál kisebb, nagyobb valószínűséggel lesznek 20/20-as vagy jobb látásélességűek egyetlen lézeres látásjavító kezelés után.

Bár semmilyen orvosi beavatkozásnál nincsenek garanciák, a lézeres szemműtéteknél a legtöbb páciens a kezelés után legalább annyit lát, mint a lágy kontaktlencsékkel, sőt néha még jobban is.

Ali elmondása szerint a lézeres szemműtét azok számára alkalmazható, akiknek a szeme megfelel a biztonságos kezelés kritériumainak, hozzátéve, hogy a technológia ugrásszerűen fejlődött azóta, hogy a látásjavító lézereket először az 1990-es években engedélyezték.

Most már lehetővé teszi a sebészek számára, hogy már a szűrési szakaszban kiszűrjék a lehetséges problémákat.

„A jó hírű lézeres szemklinikák számtalan vizsgálatot végeznek annak biztosítására, hogy a szaruhártya elég vastag és szabályos legyen ahhoz, hogy biztonságosan tolerálja a lézeres beavatkozást. Így elkerülhető, hogy olyan szemeket kezeljenek, amelyek hajlamosak lehetnek a problémákra, ezért fontos, hogy megfelelő vizsgálatokkal rendelkező szakemberrel konzultáljanak, ha ezt a kezelést fontolgatják”

– magyarázza.

Fájdalom, gyógyulási idő

Általánosságban elmondható, hogy az eljárás nem fájdalmas, mivel a műtét előtt zsibbasztó cseppeket adnak a szembe. Ali, aki maga is átesett lézereres szemműtéten, azt mondja, kicsit furcsa érzés, de nem fájdalmas.

A felépülési idő az egyes páciensektől és az elvégzett lézeres szemműtét típusától függ. Legalább egy utóvizsgálatra vissza kell menni a sebészhez.

A páciensek a LASIK vagy a SMILE után egy nappal, a felszíni lézeres látásjavítás (PRK, LASEK) után pedig egy-két héttel már tudnak vezetni. Az irodai munka általában egy-két nappal a LASIK vagy SMILE műtét után, és egy héttel a LASEK vagy PRK után lehetséges.

Lehetséges mellékhatások

A leggyakoribb rövid távú mellékhatás az átmeneti szemszárazság, ami miatt a szemek szúrósnak tűnhetnek. Ez szükség szerint kenő szemcseppekkel kezelhető, és általában 1-3 hónap alatt javul.

Az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) a látászavarokat is említi (például a szembejövő fényszórók vakító fénye éjszakai vezetéskor), amely általában magától megszűnik, valamint a szemfehérjén lévő piros foltokat, amelyek körülbelül egy hónap múlva elhalványulnak.

A hosszú távú mellékhatások, mint például a látás elvesztése (az úgynevezett szaruhártya-ektázia) azonban ritkák, mondja Ali.

Tartósság

A lézeres szemműtét eredménye nem tart örökké. A szemfelszín természetes változásai az életünk során végbemennek. A távollátás sok esetben 15-20 évig, néha még tovább is jó marad. De amint betöltöttük a negyvenes éveinket, az olvasási látás valószínűleg romlani fog, függetlenül a korábbi lézeres látáskorrekciótól.

A különböző ismétlődő kezelési lehetőségekről érdemes az orvosunknál érdeklődni.

Biztonságos?

A lézeres szemműtétet követő súlyos szövődmények ritkák, de, mint minden műtét, magában hordozza a komplikációk kockázatát.

Ali szerint a LASIK semmiképpen sem kockázatmentes, de rendkívül alacsony kockázatú, és továbbra is a legnépszerűbb elektív eljárás világszerte, mivel eddig több mint 45 millió pácienst kezeltek sikeresen.

Az F.D.A. új klinikai vizsgálata szerint, amelyet a Nemzeti Szemészeti Intézettel és a Haditengerészet Refraktív Sebészeti Központjával közösen végeztek, és amelyet tavaly publikáltak, a műtét után három hónappal az amerikai betegek 50-60%-át érintő szövődmények közé tartozott a megvakulás és a kettős látás.

A problémák gyakrabban korrigálhatók a gyógyszeres kezelés megváltoztatásával vagy további korrekciós műtétekkel. A legrosszabb valószínű forgatókönyv szerint egyfajta szaruhártya-átültetésre lehet szükség a szaruhártya sérült szövettömbjének pótlására. Az Egyesült Királyságban azonban 5000-ből kevesebb mint 1 betegnél van szükség szaruhártya-átültetésre a lézeres műtétet követően, és a jó látás általában helyreállítható.

Ki nem alkalmas lézeres szemműtétre?

1. Akinek a szemfelszíne instabil: Ha a szemfelírás 12-24 hónapos időközönként folyamatosan változik, az instabilnak minősül. Ha lézeres látáskorrekciót végeznének, miközben a szem még növekszik vagy változik, nem várnák el, hogy az eredmény tartós legyen.

2. Vékony vagy szabálytalan szaruhártya: Ezt ronthatja a lézeres szemműtét, és szaruhártya-ektáziának nevezett állapot alakulhat ki.

3. A szemfelírás a kezelés biztonságos tartományán kívül esik: Ahogy a lézer átformálja a szaruhártyát, csökkenti a szaruhártya vastagságát. A szaruhártyának szüksége van egy bizonyos minimális vastagságra ahhoz, hogy megőrizze alakját, van egy határ, ameddig az átformálás (és elvékonyítás) elvégezhető. Rövidlátás esetén a biztonságos határ általában -8-10 dioptria körül van, távollátás esetén a biztonságos határ általában +4 és +6 dioptria körül van.

4. Várandósság vagy szoptatás: Nincs klinikailag bizonyított kockázat a lézeres szemműtétekkel kapcsolatban várandósság vagy szoptatás alatt, de fennállhat annak a kockázata, hogy a szemcseppekben lévő gyógyszer, amelyet néhány hétig használnak a műtét körül, áthalad a méhlepényen vagy az anyatejen keresztül átkerül a csecsemőbe.

5. Szem alapbetegség: Vannak olyan alapvető szembetegségek, amelyek a lézeres szemműtét ellenjavallatát képezhetik.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock