Szemüveg alatt a szemét dörzsölő nő

Komoly problémákat okozhat a szem dörzsölése

Akár allergia okozza, akár csak rossz szokás, komoly hatással lehet a megjelenésre és az egészségre.

Akár a számítógép előtt töltött sok óra, a pollenekkel teli levegő vagy csak egy ismétlődő szokás, sokan dörzsöljük gyakran a szemünket, de nagyon nem kéne így tennünk.

A szem alatti bőr a legvékonyabb a testünkön, így dörzsölésük tulajdonképpen olyan, mintha rózsaszirmokat dörzsölnénk agresszívan. Ha ezt naponta két alkalomnál többször tesszük, az már túl soknak számít.

A dörzsüléshez többféle probléma, betegség is vezethet, a leggyakoribb ezek közül a szemszárazság. Bár a dörzsölés serkenti a könnytermelést, jobb, ha a nap folyamán kenő hatást fokozó szemcseppet adunk hozzá, és kihagyjuk a gyakori dörzsölést, vagy szemészhez fordulunk.

A viszketés és dörzsölés másik gyakori oka az allergia, de a dörzsölés valójában még több viszketést okoz. Ha a viszketés már elviselhetetlen, konzultljunk orvossal. Néha helyi szteroidra van szükség a viszketés érzésének csökkentéséhez, ami megakadályozza a vakarózás szükségességét vagy késztetését, vagy antihisztamint kapunk a viszketés enyhítésére.

A szem dörzsölésének hatása a bőrre

Véreres szemek

A véreres szemek a hajszálerek megszakadásáig tartó dörzsölés eredménye lehet.

Sötét karikák

A krónikus dörzsölés sötét karikákhoz is vezethet a szem alatt, amit gyulladás utáni hiperpigmentációnak nevezünk. Minél sötétebb a bőrtónusunk, annál rosszabb lehet, mivel a sötétebb bőrűek esetében a szem dörzsölése különösen felgyorsítja a bőr pigmenttermelését a területen.

Ráncok

A szem többszöri dörzsölése a bőrt a lichenifikáció, azaz a bőr megvastagodása veszélyének teszi ki. Ez szembetűnőbbé teheti a bőr vonalait, ami kiemeli a ráncok megjelenését. Emellett a bőr száraznak és pikkelyesnek tűnhet tőle.

Szaruhártya károsodás

A krónikus dörzsölés a szaruhártyán is okozhat mikrokarcolásokat, amivel idővel a szaruhártya elvékonyodását és alakvesztését eredményezheti, ami pedig homályos látáshoz vezethet. A szem dörzsölése különösen veszélyes a glaukómában szenvedő emberek számára, mivel a szemnyomás megemelkedését okozhatja.

Fertőzésveszély

A kézből vagy a levegőből származó baktériumok a szem nyálkahártyáján keresztül juthatnak be a szervezetbe.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock