Női szemek közelképe

A szemed árulkodhat egy vitamin hiányáról

Az étrendben lévő omega-3 zsírsavak megelőzhetik ezt a súlyos rendellenességet.


A látásproblémák az omega-3-hiány jelei lehetnek a kutatások szerint.

Az időskori makuladegenerációs rendellenesség egy olyan szembetegség, amely az omega-3 zsírsavak hiányával hozható összefüggésbe. A makuladegeneráció gyakori betegség, amely a lakosság nagy részét érinti 40 éves kor felett.

A makula, a retina egy területének romlása a központi látás elvesztéséhez vezethet, de nem okozhat teljes vakságot.

Kilenc, 90 000 emberen végzett vizsgálat áttekintése szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend 38 százalékkal csökkentette az időskori makuladegeneráció kockázatát.

Az omega-3 zsírsavak olyan többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyeket nélkülözhetetlennek tartanak, mivel szervezetünk nem képes előállítani őket, ezért az étrendből kell őket beszerezni. Az ilyen típusú zsírok főként az olajos halakban (zsíros halakban) találhatók, és számos egészségügyi előnnyel járnak, ezért „jó” zsíroknak nevezik őket.

Az eikozapentaénsav (EPA), a dokozahexaénsav (DHA) és az alfa-linolénsav (ALA) az omega-3 zsírsavak fő típusai.

Az olyan zsíros halak, mint a lazac, a pisztráng, a hering, a szardínia, valamint a halolajok, köztük a tőkehalmájolaj, magas EPA- és DHA-tartalmúak. Az ALA a növényi élelmiszerekből, például a diófélékből és magvakból származó zsírokban található – a dió és a repcemag jó forrásai ennek a tápanyagnak.

A makuladegeneráció korai jelei közé tartozik a homályos, elmosódott és károsodott látás, az olvasási nehézségek, illetve a részletek, például az arcok felismerésének vagy a tévénézési nehézségek.

Egy tanulmány szerint a heti egy vagy több adag hal fogyasztása 42 százalékkal csökkentette az időskori makuladegeneráció kockázatát.

A szerzők szerint úgy tűnt, hogy ez az alacsonyabb kockázat elsősorban a tonhalkonzervek és a sötét húsú halak fogyasztásának köszönhető. A vizsgálatban a sötét húsú halak közé tartozott a lazac, a szardínia, a kékhal, a makréla és a kardhal.

Az étrendi esszenciális omega-3 zsírsavak működésének ismerete hasznos lehet a különböző rendellenességek kezelésében és megelőzésében.

Úgy tűnik, hogy a DHA a kulcs, mivel dokozanoidoknak nevezett jelzőmolekulákat hoz létre ott, ahol a sejtekben betegség vagy sérülés miatt zavarok lépnek fel.

A dokozanoidok védhetik az idegsejteket azáltal, hogy az agyban és a retinában meghatározott géneket irányítanak, és megkérdezik a géneket, hogyan reagáljanak.

Emellett a májból származó DHA koncentrálódik a fotoreceptorokban, a retina egy olyan sejttípusában, amely a fényre reagál. A retina degenerációja, beleértve a makuladegenerációt is, akkor következik be, ha a fotoreceptorok nem jutnak elegendő DHA-hoz.

Ha a DHA felvételét szabályozó gén kikapcsol, akkor a fotoreceptorok elpusztulnak, és egy aminosav mutációja ezekben a sejtekben a retinitis pigmentosa néven ismert, látásvesztést okozó szembetegséghez vezet.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock