Hajhullás koncepció. Fiatal nő nézegeti haját a tükörben

Hajhullást okozhat a D-vitaminhiány?

A haj szoros lófarokban való viselése, a forró hajformázó eszközök túlzott használata és a környezeti tényezők által okozott stressz mind hatással lehet a hajunk minőségére, de a leggyakoribb bűnös sokszor a vitaminhiány.

Van kapcsolat a hajhullás és a D-vitamin között?

A D-vitamin alapvető szerepet játszik a haj egészségében és a hajhullásban is. A dolog azért nem ilyen egyszerű, csak azért, mert hajhullást tapasztaltunk, nem feltétlenül jelenti azt, hogy alacsony a D-vitamin szintünk.

Bár a D-vitamin hiánya összefügg a hajhullással, Dr. Michele Green New York-i kozmetikai bőrgyógyász szerint a legtöbb hajhullással küzdő embernél valószínűleg nem ez a probléma oka, de ettől függetlenül ez egy lehetőség.

A D-vitamint a bőrben a keratinociták metabolizálják, mondja, hozzátéve, hogy a keratinociták olyan bőrsejtek, amelyek keratint termelnek, egy olyan fehérjét, amely a haj, a bőr és a körmök legjobb kinézetéért (és érzéséért) felelős.

„Ha a szervezet nem jut elegendő D-vitaminhoz, a szőrtüszőkben lévő keratinociták nehezen segítik elő a haj növekedését, ami vedléshez és hajhulláshoz vezet”

– magyarázza.

A hajhullás egyéb gyakori okai 

Míg sok embernek lehet, hogy D-vitaminnal kapcsolatos, nem hegesedő alopeciával (hajvesztés) van dolga, és nem is tud róla, Green szerint rengeteg más oka is lehet a hajhullásnak. Ezek között szerepel a genetika, a hormonok és a nagyobb életmódbeli változások (pl.: várandósság alatt, trauma feldolgozása, műtét stb. közben).

Ennek ellenére a hajhullás három leggyakoribb típusa a telogen effluvium (a hajhullás egyik típusa, mely során egyszerre túl sok hajszál kerül a növekedési ciklus nyugalmi fázisába), az alopecia areata (foltokban kopaszodás) és a trichotillománia (kényszeres hajtépé).

Míg az első kettőt a D-vitamin hiánya befolyásolja, addig a trichotillománia egy kontrollálhatatlan, impulzív zavar, amelyben az ember kitépi a saját haját.

A hajhullás leggyakoribb okain kívül Green szerint a fizikailag mérgező környezetben való élet is vezethet hajhulláshoz.

„Tanulmányok kimutatták, hogy a szennyezett levegőben lévő toxinok és rákkeltő anyagok megzavarhatják a szervezetben zajló, a haj növekedését serkentő fehérjetermelő folyamatokat”

– magyarázza.

Mennyi ideig tart a D-vitamin hiányból eredő hajhullás?

Green szerint egy stresszes eseménytől számítva hat hét és hat hónap között is eltarthat a hajhullás. Hozzáteszi, hogy ha trichotillománia áll a háttérben, és ha a haj kezdetben nem jön ki, akkor később kihullhat. Sőt, ha nem kezelik korai stádiumban növekedést fokozó szerekkel, a hajhullás akár végleges is lehet.

D-vitaminhiány

Az egyetlen biztos módja annak, hogy megtudjuk, hogy alacsony a D-vitamin szintünk, ha felkeresünk egy orvost, és vérvizsgálatot végeztetünk. Mielőtt elkezdenénk kezelni a D-vitaminhiány-gyanús hajhullást, Green azt javasolja, keressünk fel egy bőrgyógyászt, hogy megfelelő diagnózist kapjunk.

A hajhullás és a haj elvékonyodása összetett és többtényezős lehet. Mivel nagyon sok dolog állhat a háttérben, Green szerint a hajhullás kezelésének legjobb módja az, ha a kiváltó okok feltárásával kezdjük. Konzultáljunk egy tapasztalt bőrgyógyásszal, aki képes lesz felmérni az állapotunkat, és a D-vitaminszint mellett a vasszintet és a vérképet is ellenőrzi, valamint megvizsgálja a fejbőrünket, hogy kiderítse, nem áll-e még valami más probléma is a háttérben.

Hogyan kezeljük a D-vitamin okozta hajhullást? 

Dr. Scott Paviol amerikai bőrgyógyász a legtöbb betegnek napi 1000 NE D-vitamint ajánl 12 héten keresztül. Bár a pótlás remek módja a vitaminszint növelésének, Green azt javasolja, hogy a kiegyensúlyozott (vasban, omega-3 savakban, magnéziumban, szelénben, jódban, fehérjében, vitaminokban, cinkben és biotinban gazdag) étrendre is összpontosítsunk.

Mindezek mellett, ha a D-vitamin szintünk hiányos, Paviol szerint vannak más, intenzívebb módszerek is a vitamin pótlására.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock