Arcát kezeivel eltakaró nő

Ezt látod az arcodon? B12-vitamin-hiányra utalhat

A szem körüli kellemetlen, rángatózó izmok a B12-vitamin hiányának jelei lehetnek.

A szem körüli rángatózást tudományosan szemhéjgörcsnek nevezik. Ez előfordulhat a szem körül vagy a szemen belül. Hasonlóképpen, a végtagokban jelentkező tűszúrások és égő érzések is a B12-vitamin hiányának jelei lehetnek. Ez azért van, mert ezek a területek érzékenyebbek az érintésre.

A B12 részt vesz a vörösvértestek előállításában és az idegrendszer egészségének fenntartásában. A vitamin tartós hiánya az idegeket körülvevő burok lebomlásához vezethet, ami rángásokhoz és furcsa érzésekhez vezet.

A B12-vitamin hiányának egyéb jelei a következők:

  • fogyás
  • sápadt bőr
  • fáradtság
  • fájó, vörös nyelv

Viszonylag ritkán fordul elő azonban, hogy a szemrángást D-vitaminhiány okozza.

A B12-vitamin szintje különösen alacsony lehet a vegetáriánusok és vegánok esetében, mivel a növények nem tartalmaznak elegendő mennyiségben ebből a tápanyagból. A tejtermékeket fogyasztó vegetáriánusok azonban így is elegendő szinthez juthatnak.

Az idősebb embereknél azonban nagyobb a B12-vitamin hiányának kockázata, mivel a kor előrehaladtával a szervezet kevésbé képes felszívódni.

A B12-vitamin-hiány kezelése

A B12-vitamin természetes módon számos élelmiszerben, többek között húsban, halban, tojásban és tejtermékekben található. Ezen élelmiszerek egy részének vagy mindegyikének fogyasztása általában elegendő mennyiséget biztosít a vitaminból.

A szokásos alternatíva a B12-vitamin-kiegészítők szedése. Azok számára, akik nem tudják felszívni a kiegészítőket, lehetőség van B12-injekció beadására, melyet általában 14 nap alatt hatszor adják be.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock