a haját keféli egy nő a tükör előtt

Ezeket a diétákat kerüld el, ha szeretnéd megszüntetni a hajhullást

Arról már biztos hallottál, hogy a hajad növekedése szempontjából mennyire fontos, hogy mit eszel. De arra gondoltál már, hogy az általad folytatott speciális diéta akár akadályozhatja is, hogy szép, hosszú hajkoronád legyen?


A nők hajhullásának mögött számos ok húzódhat: lehet akár örökletes, okozhatja a stressz, a fogamzásgátló tabletták, sőt, a tápanyagok hiánya is.

​Hogyan akadályozzák bizonyos étrendek a haj növekedését?

Ahhoz, hogy megértsük a haj növekedését, először meg kell értenünk a hajszálak életciklusát. Minden emberi fejben körülbelül 100 ezer szőrtüsző található, amelyek többsége (90%-a) az „anagén", azaz növekedési fázisban van, amely három hónaptól akár 10 évig is eltarthat.

Ahhoz, hogy a haj ebben a fázisban támogatva legyen, oxigénre, fehérjére, vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége. A táplálkozás és a hajhullás közötti kapcsolatról szóló 2019-es áttekintés megállapította, hogy a következő mikrotápanyagok hiánya hajhullást eredményezhet:

  • A-vitamin
  • B-vitamin
  • C-vitamin
  • D-vitamin
  • E-vitamin
  • Vas
  • Szelén
  • Cink

​A hajhullást leginkább előidéző étrendek

egy sz\u00e9p, hossz\u00fa v\u00f6r\u00f6s haj\u00fa n\u0151

Fotó: Shutterstock

Bár azt gondolhatnánk, hogy csak a sok ultra-feldolgozott élelmiszer vezet hajhulláshoz, több olyan étrend is van, amely akadályozhatja a haj növekedését – ezeket gyűjtöttük most össze a Glamour segítségével.

​1. Magas cukortartalmú étrend

A magas cukortartalmú ételek gyakori fogyasztása az inzulin-, adrenalin- és kortizolszint megugrását eredményezi. Továbbá a magas cukorfogyasztás szisztémás gyulladáshoz is vezet, ami katasztrofális lehet a hajnövekedés szempontjából. A magas kortizolszint extrém hajhullást, úgynevezett telogen effluviumot (TE) eredményezhet, míg a magas cukortartalmú ételek a végglikációs termékek felhalmozódását okozzák, amelyek akár 50%-kal is csökkenthetik a haj fehérjetartalmát, és növelhetik a hajtöredezés kockázatát.

​2. Magas zsírtartalmú étrend

A magas zsírtartalmú étrend, például a népszerű ketogén diéta szintén TE-t okoz, mely az elfogyasztott szénhidrátok hiányának köszönhető.

​3. Vegán

sal\u00e1ta avok\u00e1d\u00f3val

Fotó: Shutterstock

Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a vegán étrend gyakran alacsony B12- és D-vitamin-, valamint vas-, cink-, jód- és kalciumtartalmú, ezek hiánya pedig befolyásolhatja a haj növekedését és hajhullást okozhat. A vegetáriánusok hasonlóan magas kockázatnak vannak kitéve.

​4. Időszakos böjtölés

Mint minden jelentős étrendi változás, az időszakos böjtölés − amikor csak egy bizonyos időablak között eszel minden nap − is hajhullást okozhat, mivel az étkezési szokások megváltozása sokkolhatja a szervezetet.

​5. Alacsony kalóriatartalmú étrend

Nem ajánlatos hóbortos diétákba fogni, mivel azok is sokkolják a szervezetet, ami hajhullásra ösztönöz. Igyekezz inkább kiegyensúlyozott, fehérjékben, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendet fogyasztani! Fogyókúra idején pedig célszerű multivitamint szedni.

Arról pedig, hogy miket érdemes fogyasztani a hajnövekedés megsegítéséhez, itt írtunk.

Nyitókép: Shutterstock