Fejbőrét vakaró nő

Ez a probléma állhat a fejbőr viszketése és a hajhullás mögött

A fejbőr viszketése fájdalmas vagy egyszerűen csak bosszantó lehet. A tartós fejbőrviszketés irritációhoz és a bőrgát sérüléséhez vezethet, ezért fontos megérteni a viszketés okát és a kezelését. Míg a viszketést gyakran a fejbőr szárazsága vagy korpásodása okozza, a súlyosabb esetekben, amelyek gyulladással és fájdalmas gennyes pattanásokkal járnak, a fejbőr tüszőgyulladás lehet a bűnös.


Más fejbőrbetegségekkel, például a korpával ellentétben a folliculitis gyakran igényel antibiotikumos vagy fertőtlenítő kezelést a javuláshoz. A folliculitis egyes esetei maguktól is megszűnhetnek, mások azonban kezelés nélkül kelésekké vagy akár cellulitisszé is fejlődhetnek. A fejbőr folliculitis és mellékhatásai ijesztőek lehetnek, ezért érdemes jól ismerni a tüneteit és kezelését.

A fejbőr folliculitis a szőrtüsző gyulladásos megbetegedése, amely gyakran kis viszkető gennyes pattanásokkal jelentkezik. Ezek úgy néznek ki, mint a fejbőr pattanásai, és különösen a fejbőr elülső hajvonalát érinti. Okozhatja a benőtt szőrszálakkal kapcsolatos gyulladás vagy baktériumok, gombák vagy atkák által okozott fertőzés. Leggyakrabban olyan tüneteket okoz, mint a viszketés, a bőrpír és a homlok elülső része felé elhelyezkedő érzékeny dudorok.

A fejbőr tüszőgyulladásnak két fő típusa van. Az első a felületes folliculitis, amely enyhe és általában könnyen kezelhető. A második típus a mély folliculitis, amely mélyebb fertőzéseket okoz a szőrtüszőkben, és nehezebben kezelhető.

Jelek és tünetek

A fejbőr folliculitise antibiotikumos vagy fertőtlenítő kezelés nélkül is fennmaradhat, vagy rosszabb állapotba is átmehet. Kezelés nélkül a bakteriális folliculitis kemény és fájdalmas, gennyel teli csomókká, úgynevezett kelésekké alakulhat. A bakteriális folliculitis és a kelések világszerte érintik az embereket, és jelentős negatív hatással vannak az életminőségre.

Tünetei az alábbiak lehetnek:

 • Kicsi, viszkető elváltozások: A fejbőr tüszőgyulladása gyakran kis, viszkető elváltozásokkal kezdődik a fejbőr elején. A viszketés további fájdalomhoz és fertőzéshez vezethet, mivel a vakarózás új baktériumokat juttathat be az immár sérült bőrbe.
 • Vörös, gyulladt és duzzadt bőr: A fejbőr tüszőgyulladása vörös, gyulladt és duzzadt bőrként is jelentkezhet. A fertőzés méretétől és súlyosságától függően a fejbőr egy foltja, nem pedig egy-egy pattanás formájában jelentkezhet.
 • Égő vagy fájdalmas fejbőr: a fejbőr tüszőgyulladás égő érzést vagy fájdalmas/érzékeny tapintást is okozhat a fejbőrön.
 • Fehérfejű komedók az elülső hajvonal mentén: Az elülső hajvonal mentén található apró fehér fejek jelenléte a fejbőr tüszőgyulladásának egyik legegyértelműbb jele, különösen a többi tünet megléte esetén.
 • Mély pusztulák: A fejbőr tüszőgyulladás típusától függően ez az eredeti fehérfejűek továbbfejlődése lehet.
 • Hajhullás: Bár nem kezdeti tünet, ha a fejbőr tüszőgyulladás súlyossá válik, hajhullást okozhat. A fejbőr tüszőgyulladás kezelésére bőrgyógyásszal való találkozás segíthet megelőzni ezt a kimenetelt.

A fejbőr folliculitis gyakori okai

A fejbőr tüszőgyulladás a bőrünkben lévő apró zsebek gyulladása, amelyekből a szőrszálak nőnek (más néven szőrtüszők). Akkor fordul elő, amikor baktériumok fertőzik meg a szőrtüszőt. A szőrtüszők gyulladását bizonyos baktériumok, élesztőgombák, gombák és atkák okozhatják.

Nagyobb eséllyel kaphatunk fejbőr tüszőgyulladást, ha legyengült az immunrendszerünk, ha pattanásos, allergiás vagy bőrgyulladásos, vagy ha gyógyszereket, például szteroidos krémeket szedünk. Ezenkívül azok, akik korábban már átélték a fejbőr tüszőgyulladást, és meg akarják előzni az újbóli előfordulást, érdemes elkerülniük bizonyos viselkedésformákat/viseletet. A fejbőr tüszőgyulladás kockázati tényezőit is kerülni kell, többek között a következőket: túl sok borotválkozás (különösen tisztátalan borotvával), forró fürdők, vagy olyan kalapok és fejpántok viselése, amelyek a fejbőr közelében csapdába ejtik az izzadságot.

Kezelések

A fejbőr tüszőgyulladás kezelése az egyes esetek okától és súlyosságától függően változhat. Bőrgyógyásszal való konzultáció nélkül van néhány kezelés, amelyet otthon is meg lehet próbálni, de csak bőrgyógyász tudja megállapítani, mivel állunk szemben. Egyes kezelések egyszerű viselkedésváltoztatásokat jelentenek, míg mások felírt gyógyszereket.

 • Használjunk korpásodás elleni sampont, amelyek gombaellenes hatóanyagokat tartalmaznak, és segítenek eltávolítani az élesztőt, az olajat és más mikrobákat a hajhagymák környékéről, így csökken a gyulladás és a fertőzések.
 • Válasszunk természetes fertőtlenítő/gombaellenes szert: Számos olyan illóolaj és növényi anyag létezik, amely természetes módon fertőtlenítő vagy gombaellenes hatású. Ami a teafaolajat ajánlja, mint olyan recept nélkül kapható összetevőt, érdemes keresni a fejbőr tüszőgyulladásának kezelésénél.
 • Kerüljük a forró vizet: A fejbőr tüszőgyulladás a fejbőr gyulladását és a bőrgát irritációját okozza. Hajmosáshoz inkább langyos hőmérsékletű vizet használjunk, mint forró vizet, mivel utóbbi súlyosbítja a viszketést és a bőr kiszáradását okozza. A zuhanyzáson kívül a meleg borogatás nyugtató hatású, és megkönnyíti a gennyes pattanások lefolyását.
 • Használjunk vény nélkül kapható viszketéscsillapítót: A fejbőrt üszőgyulladás viszketése csábítóvá teheti a vakarózást, de ez csak súlyosbítja a problémákat. A vény nélkül kapható hidrokortizonkrém és az antihisztaminok segítenek enyhíteni a viszketés tüneteit.
 • Felírt helyi vagy szájon át szedhető antibiotikumok/gombaellenes szerek: További kezelési lehetőségek közé tartozik a vényköteles helyi antibiotikumok, például gélek vagy klindamicinoldatok használata. Néha szteroidos krémre lehet szükség a gyulladás megfékezéséhez. Ezekre a termékekre a bőrgyógyásztól kaphatunk receptet, ha szükség van rájuk.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A fejbőr folliculitis fokozatosan jelentkezhet, és elsőre nem tűnik súlyosnak, különösen, ha korábban már tapasztaltunk fejbőr aknét. Fontos azonban, hogy bőrgyógyász véleményét kérjük ki, különösen, ha a tünetek továbbra is fennállnak.
Ha a tünetek néhány napon belül nem szűnnek meg az otthoni gyógymódok segítségével, érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt a diagnózis és a kezelési terv felállítása érdekében. A helyes diagnózis fontos, például a fejbőr folliculitisét összetéveszthetik más betegségekkel, például a fejbőr pikkelysömörével vagy aknéval.
Nyitókép: Shutterstock