Haját és fejét hátravető nő

Ezt a 7 dolgot nem tenné egy hajhullás szakértő a hajával

A fejbőr egészsége hatással lehet hajunk általános egészségére és megjelenésére, és ha biztosítjuk, hogy az a legjobb formájában legyen, kisebb az esélye a hajhullásnak, a haj elvékonyodásának vagy a fejbőr rendezetlen állapotának.


A fejbőr a hajhagymák és a hajunk támasztórendszere, így annak rossz egészségi állapota, például a hámlás és a gyulladás fokozhatja a hajhullást, és gyengítheti a hajszálakat is, ahogyan azok a tüszőből kinőnek.

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a szokásokat, amelyeket a trichológusok szerint feltétlenül kerülni kell.

1. Feszes, szoros frizura

A szoros frizurák, például lófarok, copf vagy konty hozzájárulnak a hajszálak töréséhez, és azok húzódása miatt a hajhulláshoz. Az állandó feszítés miatt fájdalmat és érzékenységet is okozhatnak a fejbőrön.

Érdemes ritkán hordani a fent felsorolt módokon a hajat, és az sem mindegy, milyen hajgumit használunk: kerüljük a hagyományos, rugalmas hajgumikat és használjunk helyettük szatén verziót.

2. Hajbalzsam a fejbőrre

A kondicionálók gyakran nehéz olajokkal, szilikonokkal és sűrítőanyagokkal készülnek, ezért a fejbőrön alkalmazva, amely már természetes módon is termel olajat, a kombináció felhalmozódáshoz, zsírosodáshoz, viszketéshez és hámláshoz vezethet.

Ügyeljünk rá, hogy a kondicionálót csak a hajvégeken alkalmazzuk, mivel hidratálásra szolgál.

3. Fényvédelem mellőzése

Nemcsak az arcbőr és a test igényel fényvédelmet, hanem a fejbőr is. Akár naptejet használunk, akár kalapot viselünk, az UV-védelem fontos a fejbőr egészségéhez.

4. Tisztító sampon mellőzése

Ha hajlamosak vagyunk meghosszabbítani a hajmosások közötti időt, a tisztító sampon segíthet a fejbőr egészségének megőrzésében. Ez a típusú sampon a hajon lévő lerakódások eltávolítása mellett segít eltávolítani a fejbőrről az olajokat, a termékmaradványokat és a törmeléket, amelyek eltömíthetik a hajhagymákat és hajhulláshoz vezethetnek.

Érdemes dupla samponozást végezni a tisztító samponnal, majd hajmaszkot vagy egy jó hidratáló kondicionálót használni.

5. Három napnál ritkább hajmosás

Bár még a szakértők között sincs konszenzus azzal kapcsolatban, milyen gyakran kellene hajat mosni, érdemes nem három napnál nem ritkábban tenni így, mivel a hajmosások közötti időszak meghosszabbítása növeli a korpásodás és a seborrheás dermatitis kockázatát.

Az ezekben a betegségekben szerepet játszó különleges élesztőgomba faggyúfüggő, és a hajmosás elmaradása nagyobb lehetőséget ad ennek a „rossz” élesztőgombának a túlszaporodására.

6. Rost kihagyása az étrendből

A rost kulcsfontosságú az egészséges bélmikrobiom fenntartásához, amely közvetlen kapcsolatban áll a fejbőr mikrobiomjával.

Diszbiózis és kiegyensúlyozatlan fejbőrmikrobiom esetén a legnagyobb valószínűséggel élesztőgomba- és baktériumfertőzés lép fel a fejbőrben.

Ügyeljünk arra, hogy az étrendünk tele legyen rostban gazdag gyümölcsökkel és zöldségekkel, például körtével, almával, szederrel, brokkolival, kelbimbóval és leveles zöldségekkel.

7. Száraz sampon túlzásba vitele

A szárazsampon jó S.O.S. megmentő a hajmosások közötti napok meghosszabbításában, de a túlzott használata káros hatással lehet a fejbőrre, mivel annak felhalmozódása eltömítheti a hajhagymákat, ami idővel gyulladáshoz, viszketéshez és akár hajhulláshoz is vezethet.

(HuffPost)

Nyitókép: Unsplash