Ez lehet a következménye, ha túl ritkán mosol hajat

Ez lehet a következménye, ha túl ritkán mosol hajat

Alapvetően szeretjük, ha mindig tiszta a hajunk, mostanában azonban egyre népszerűbbé válik a minél ritkábban történő hajmosás, köszönhetően a vírusként terjedő TikTok-videóknak. Hogy milyen következményekkel járhat ez a furcsa trend? Cikkünkből kiderül.


A TikTok egyik népszerű trendje azt állítja, hogy ha hosszú ideig nem mosol hajat, azzal javíthatod a hajad és a fejbőröd állapotát is. A gyakorlatot „hajtréningnek" nevezik, azonban nincs bizonyíték arra, hogy ez a hack valóban szolgálná a haj egészségét.

Több influencer is azt állítja, hogy hetek óta nem mosott hajat. A folyamat során arra ösztönöznek, hogy fokozatosan növeld a hajmosások közötti időt, egészen a 30 napos szünetig.

Míg egyesek szerint ez javított a tincsek állapotán és fokozta a fényt, a szakértők szerint a gyakorlat haj elvékonyodásához, hajhulláshoz és fejbőrproblémákhoz vezethet.

​Hogyan vezethet a hajedzés hajhulláshoz

A hajtréning lényege, hogy „eddzük" a hajunkat, sőt a fejbőrünket is arra, hogy csak alkalmanként kelljen mosni − egyesek számára ez egy hetet, a gyakorlat más hívei számára pedig egy hónapot jelent. A módszer abból a meggyőződésből ered, hogy az olyan vegyi anyagok, mint a szulfátok (amelyek sok hajápoló termékben jelen vannak) kiszárítják a hajszálakat, ami a természetes olajok túltermelését okozza. A haj és a fejbőr edzésével visszatér a természetes, egészséges állapotába.

Ha azonban nem mosod rendszeresen a hajad, az olaj, a szennyeződések, a termékek és a szennyező anyagok felhalmozódása hámláshoz, viszketéshez, irritációhoz és gyulladáshoz vezethet − ami végül hajhullást okoz.

A kutatások is ezt támasztják alá, egy 2021-ben közzétett tanulmány szerint az alacsony hajmosási gyakoriság összefügg a hajhullás fokozott kockázatával.

​Hajképződés és a fejbőr egészsége

egy n\u0151 t\u00f6rli a haj\u00e1t

Fotó: Getty Images

Nemcsak a hajadat, de a fejbőrödet is érintheti a probléma. A nem rendszeres hajmosással, hogy fennállhat egy gyakori bőrbetegség, a seborrheás dermatitis kialakulásának kockázata, amely elsősorban a fejbőrt érinti, és vörös, viszkető és gyulladt bőrrel jellemezhető. De a hajmosás elmulasztása lehetővé teszi, hogy az gombák is elszaporodjanak a fejbőrön.

​Milyen gyakran kell valójában hajat mosni?

Az, hogy milyen gyakran kell hajat mosni, valójában egyénfüggő. Vannak, akiknek a haja gyorsabban koszolódik és zsírosodik, mint másoknak. Az ideális mennyiség megtalálása a fejbőr egészségének megértésén és azon múlik, hogy mit szeretnénk elérni.

Finomszálú hajnál előfordulhat, hogy napi mosásra van szükség, hogy ne tűnjön petyhüdtnek. Ha sok hajformázó terméket használsz, gyakrabban kell mosnod a loboncaidat, hogy csökkents a terméklerakódásokat. Ha pedig zsírosodásra hajlamos a hajad, érdemes lehet minden nap megmosni.

​Milyen típusú termékeket használjon hajmosáshoz?

Az, hogy milyen típusú terméket használsz a hajmosáshoz, szintén személyes preferencia kérdése, de persze a hajtípusodtól is függ. Miután azonosítottad a hajtípusodat, keress egy olyan terméket, amely a megfelelő hatóanyagokkal rendelkezik ahhoz, hogy javítsa az állapotát. A száraz, sérült hajnak jót tesz például a keratin és a kókuszolaj, a göndör haj a glicerint és magolajokat tartalmazó termékeket kedveli.

Forrás: Healthline

Nyitókép: Getty Images