Sárga háttér előtt álló, vidám nő hajat mos

Mennyi az annyi? Milyen gyakran mossunk hajat?

Az időzítés kulcsfontosságú.


Sokan akaratlanul is merev rutinba esünk, és nem azért mossuk meg a hajunkat, mert annak szüksége van rá, hanem mert megszoktuk a rutint. Egyes hajtípusok azonban sokkal gyakoribb hajmosást igényelnek, mint mások, és az optimálistól való eltérés több kárt okozhat, mint hasznot.

De miután éveken át összezavartuk a természetes olajokat a fejbőrünkben, hogyan tudhatjuk, mire van valóban szüksége a hajunknak? Hogyan állítsuk vissza a hajunkat és dobjuk sutba rutinjainkat, hogy a legjobbat hozzuk ki frizuránkból? Erre adunk most hasznos tippeket.

Vékonyszálú haj

Ez a típusú haj gyakran igényel napi mosást, mivel ez a legfinomabb az összes hajszerkezet közül. Ez azért van, mert a vékonyszálú hajjal rendelkezők fején általában több hajszál van, mint bármely más hajszerkezetnél, és minden hajhagymához egy olajmirigy kapcsolódik; így több olajmirigy van a fejükön, ezért hajlamos ez a hajtípus gyorsan zsírosodni.

Gondoljunk csak egy tányérra, ami tele van ötforintosokkal, szemben a tízforintos darabokkal. Sokkal több ötforintos fér el a tányéron. Mivel a hajszálak átmérője a legvékonyabb az összes hajszerkezet közül, elnehezülhet az olajoktól, ezért a napi tisztítás gyakran elengedhetetlen a fejbőr faggyú felhalmozódásának eltávolításához.

A közhiedelemmel ellentétben a hajunk nem lesz kevésbé zsíros, minél kevesebbet mossuk, és a napi tisztítás sem fogja eltávolítani az olajokat a hajkoronánkból, ha a hajszerkezetünknek megfelelő sampont és balzsamot használunk. Testünk egyetlen külső része sem öntisztuló, fejbőrünk az arc- és testbőrünk meghosszabbítása, és ugyanúgy összegyűjti a szennyeződéseket, az elhalt hámsejteket, az izzadságot és a faggyút, amit gyakran kell megtisztítani, hogy a fejbőr környezetét egészségesnek tartsuk. Ne feledjük, hogy a tiszta, egészséges fejbőr egyenlő az egészséges hajjal.

A vékonyszálú hajúaknak olyan könnyű, mélytisztító sampont kell keresniük, amely volumennövelő hatású, és olyan sűrítő összetevőket tartalmaz, mint például a búzafehérje, amely dúsítja a szálakat, így azok vastagabbnak tűnnek és érződnek.

Kombinált haj

A kombinált haj hajlamos arra, hogy a tövénél zsírosabb legyen, és a hajszálak közepe és vége felé szárazabbnak tűnjön, de általában jó volument tud elérni. A kombinált textúrájú hajjal rendelkezőknek olyan nedvesség-kiegyensúlyozó sampont kell keresniük, amely hatékonyan tisztít a tövénél, de mégis elegendő nedvességet biztosít a haj közepétől a végekig. Ez a hajtípus egy-két naponta igényel mosást.

Vastag szálú haj

A durva haj gyakran a legvastagabb az összes hajszerkezet közül, mivel a legszélesebb átmérőjű szálakkal rendelkezik, és hajlamos a természetes testességre. A széles szálátmérő azt jelenti, hogy ennél a típusnál sokszor előfordul a nedvesség elpárolgása és a száraz végek, ugyanakkor kevésbé zsírosodik gyorsan. Így a vastag szálú hajúak úgy találják, hogy hosszabb ideig bírják anélkül, hogy a hajuk zsírosnak tűnne vagy annak éreznék.

E típusú haj ápolása érdekében keressük a visszahidratáló, hidratáló és simító feliratú termékeket, valamint azokat, amelyek megszelídítik a göndörödést. Még ha nem is érezzük zsírosnak a hajunkat, a gyakori hajmosás akkor is elengedhetetlen a fejbőr környezetének tisztán és egészségesen tartásához, ezért nem érdemes három-négy napnál tovább maradjunk hajmosás nélkül.

Göndör haj

Egyedi, göndör szerkezete miatt ez a típus gyakran a legérzékenyebb az összes hajszerkezet közül. A göndör fürtök gyenge pontokat hoznak létre, amelyek hajlamosak lehetnek a törésre, ezért a fürtökkel mindig óvatosan kell bánni, különösen, ha a haj kibontásról van szó. A göndör hajszálak finom és porózus szerkezetűek, ami azt jelenti, hogy gyorsan felszívják és elveszítik a nedvességet, így a szálak szárazak és törékenyek lesznek.

A göndör hajúaknak mélyen tápláló, hidratáló termékeket kell bevezetniük a rendszerükbe, és az olyan címkéket keresniük, mint hidratáló, újra hidratáló, puhító, mélykondicionáló, rugalmasító, átható és intenzív.

A durva textúrájú hajhoz hasonlóan a göndör haj sem fog gyakran zsírosnak tűnni és érződni, azonban a fejbőr egészségének fontossága miatt négy napnál tovább nem szabad hajmosás nélkül maradni. Ennél hosszabb idő a baktériumok és a fejbőr olyan állapotai, mint a korpásodás táptalajához és hajhulláshoz is vezethet.

Milyen samponokat használjunk, hogy meghosszabbítsuk a hajmosások közötti időt?

A szárító szulfátok az első összetevők, amelyek elhagyását a hajmosási rutinból érdemes megfontolnunk. Ezeket a vegyi anyagokat habképző anyagként adják a formulákhoz. Ne használjunk szulfát alapú termékeket, mert rendkívül durva szerek, amelyek megfosztják a hajat a természetes olajoktól és tápanyagoktól.

A szulfátmentes formula választása mellett egyes szakértők szerint a sampon pH-szintje is nagy szerepet játszik abban, hogy a hajunk mennyire reagál a gyakori mosásra. Ha minden nap sportolunk, és nem tudunk ellenállni a napi hajmosásnak, mindenképpen a lehető legalacsonyabb PH-értékű sampont használjuk, hogy a nedvesség a hajban maradjon. A pH-skálán lejjebb elhelyezkedő savasabb formulák nem fosztják meg a hajat olyan durván, mint a lúgosabbak.

Befolyásolja a technika a mosás rendszerességét?

Igen. Elsősorban a legfontosabb dolog, amire figyelnünk kell hajmosás közben (természetesen a használt sampon után), a víz hőmérséklete. Míg a szulfátok megfosztják a hajat és a fejbőrt a természetes, hidratáló olajoktól, addig a zuhanyzóban felpörgetett hő ugyanezt okozhatja. Minél hűvösebb hőmérsékletű vízzel öblítünk, annál jobb állapotban lesz utána a hajunk.

A víz hőmérséklete valójában nagyon fontos elem a hajápolási rutinban. Érdemes mindig szobahőmérsékletű vízzel hajat mosni. Ha túl forró a zuhany, a víz eltávolítja az összes természetesen termelődő olajat, amelyek erősítik a hajunkat. Egy hideg öblítés a végén valóban maximalizálhatja a formát.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock