Haját mosó nő hátulnézetből

Hatásos a tripla hajmosás?

A dupla arctisztítást és hajmosást is ismerjük, de a tripla hajmosás újdonság a szépségápolásban.

A tripla hajmosás során háromszor mossuk meg a hajat, mely leginkább azok számára ajánlott, akik több hajformázó terméket is használnak. Ugyanez vonatkozik a száraz sampont használókra is, vagy azok, akik próbálják minél inkább kitolni a két hajmosás közötti napok számát.

A többszöri hajmosás lehetővé teszi, hogy teljesen megtisztítsuk a hajon lévő lerakódásokat, magyarázza Dr. Joshua Zeichner, New York-i bőrgyógyász. Ez magában foglalja a nehezen eltávolítható hajlakkot, szilikonmaradványokat, hajfestéket vagy szárazsampont.

Minden hajtípusnak előnyös lehet a háromszori mosás, de különösen a vékony és finom hajnak. A vékony haj ugyanis gyakran érzékenyebb a zsírosodásra és a felhalmozódásra, ami finom haj esetén jobban észrevehető a fejbőrön. Az olajosodásra hajlamos fejbőr esetében a háromszori mosás technikájának alkalmazása valóban segíthet meghosszabbítani a hajmosás élettartamát, így megkímélhet a gyakoribb mosásoktól.

Milyen gyakran alkalmazzuk a tripla hajmosást?

A tripla hajmosást semmiképpen sem naponta vagy kétnaponta kell alkalmaznunk. Akkor ideális, ha a hajnak szüksége van egy kis extra mélytisztításra, erre valószínűleg minden második-negyedik mosás után van szükség, különösen sok hajformázó termék vagy szárazsampon használata után.

Milyen gyakran mossunk hajat?

Az örök kérdés, amiben még mindig nincs egyértelmű döntés, még a szakemberek között is vita folyik erről. Sok mindentől függ, milyen gyakran mossunk hajat, például, hogy mennyi olajat termel természetes módon a fejbőr, valamint a haj textúrájától is. A finomabb, zsírosabb haj gyakrabban igényelhet mosást, míg a durva, száraz hajnak elég a heti egyszeri vagy akár kéthetenkénti mosás is.

Emellett az életmód is befolyásolhatja, hogy kinek milyen gyakran kell hajat mosni. Ha például valaki nagyon aktív, és naponta sportol, akkor előfordulhat, hogy minden nap vagy néhány naponta kell hajat mosnia.

A tripla mosáshoz érdemes két fajta sampont használni. Az egyik samponnak inkább mélytisztító hatással kell bírnia, a másiknak pedig hidratálónak kell lennie (ezt a második és harmadik mosáshoz használjuk). Egy méregtelenítő sampon segít eltávolítani az elhalt hámréteget és a terméklerakódásokat a fejbőrről, míg egy kötésjavító sampon hidratálja és helyreállítja a szálakat, hogy ne érezzék úgy, hogy a túlzott mosás miatt lecsupaszodtak.

Érdemes a méregtelenítő sampononozás során fejbőrmasszázst is alkalmazni, mivel ez fokozza a sampon hatását és fizikailag stimulálja a fejbőrt a tisztítás során, az pedig jót tesz az egészséges hajnövekedésnek.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock