Fehér foltok a körmökön

Ezt jelentik a fehér foltok a körmödön - és így kerülheted el őket

Sokak számára gyakori problémát jelentenek a látszólag a semmiből felbukkanó, körömágyon lévő fehér foltok. De mi okozza őket?

A körmökön megjelenő fehér foltoknak, melyet leukonychiának is neveznek, különböző okai lehetnek. Az emberek gyakran gondolják, hogy valamilyen vitaminhiány okozza őket, ami lehet is, de a legvalószínűbb ok a körömágy sérülése, de nem kizárólagosan. Néhány a leggyakoribb okok közül:

  • Trauma: A körmök kisebb sérülései, például kemény felületre ütés vagy harapás, fehér foltok megjelenését okozhatják. Ezek a foltok általában ártalmatlanok, és a köröm kinövésével eltűnnek.
  • Táplálkozási hiányosságok: Bizonyos tápanyagok, például a cink vagy a kalcium hiánya az étrendben fehér foltok megjelenését okozhatja a körmökön.
  • Gombás fertőzések: A köröm gombás fertőzései fehér foltokat, valamint egyéb tüneteket, például megvastagodást, elszíneződést és a köröm körömágytól való elválását okozhatják.
  • Allergiás reakciók: Egyeseknél bizonyos vegyi anyagokra vagy termékekre adott allergiás reakció következtében fehér foltok alakulhatnak ki a körmökön.
  • Pikkelysömör vagy ekcéma: A pikkelysömör és az ekcéma a körmökön és a bőrön is megjelenhet, ami körömfehéredést eredményezhet. A köröm pikkelysömör különféle körömelváltozásokat okozhat, beleértve a köröm lyukacsosodását, barázdákat, megvastagodást és elszíneződést. Az ekcéma ekcémás körömelváltozásokat okozhat, amelyek közé tartozik a köröm elszíneződése, barázdák, megvastagodás és hámlás. Ilyen esetben a legjobb, ha bőrgyógyászhoz fordulunk, aki tanácsot tud adni a kezelésekkel kapcsolatban.
  • Egyéb egészségügyi állapotok: Bizonyos egészségügyi állapotok, például máj- vagy vesebetegség, vagy akár arzénből származó nehézfém-mérgezés is okozhat fehér foltokat a körömlemezeken.
  • Gyógyszerek mellékhatásai: Egyes gyógyszerek fehér foltokat okozhatnak a körmökön. Ezek közé tartoznak a rák kezelésére használt kemoterápiás gyógyszerek, a bakteriális fertőzések kezelésére használt szulfonamidok, az ízületi gyulladás fájdalomcsillapítók, a cukorbetegség elleni gyógyszerek stb.

A legtöbb esetben a körmökön lévő fehér foltok ártalmatlanok, és maguktól elmúlnak. Ha azonban aggódunk a körmeink megjelenése miatt, vagy egyéb tüneteink vannak, érdemes orvoshoz vagy bőrgyógyászhoz fordulni kivizsgálás céljából. Akár véletlenül beütötted a körömágyadat, akár krónikus körömcsapoló vagy egyébként kicsit keményen megdolgoztad a körömágybőrödet, "ez aztán levegőt zár be a körömrétegek közé, buborékot hozva létre, ami idővel kinő" - mondja az OPI nagykövete, Jenni Draper.

Lereszelhetők a fehér foltok?

Bár ezt megteheted, Jenni Draper, az OPI nagykövete azt tanácsolja, ne tegyük, mivel a túlzásba vitt csiszolás hosszú távon más problémákat fog okozni. Ha trauma a ok, és az mélyen a körömben kezdődött, akkor túl sok réteget kell csiszolni ahhoz, hogy valóban eltüntessük a fehéret, ami gyakorlatilag még jobban meggyengíti a körmöt.

Különösen óvatosan bánjunk a körömágybőrrel és annak környékével, különben stresszt okozhatunk a körmökön, ami fehér foltok, barázdák vagy gyengeség formájában fog megjelenni. Hetente egyszer használjunk körömágybőr-eltávolítót, vigyük fel a terület körül, várjunk néhány percet, hogy a termék feloldja a körömágybőrt, majd egy vattába tekert narancsszínű pálcikával óvatosan visszatolhatjuk a körömágybőrt. Ahhoz, hogy a köröm kontúrja szebb legyen, és hogy a körömágybőr puha maradjon, használjunk minden nap körömágybőr krémet vagy -olajat, lehetőleg este, lefekvés előtt.

Vannak olyan termékek, amelyek eltávolítják a fehér foltokat?

Ha a fehér foltokat a köröm sérülése okozta, akkor csak meg kell várni, amíg kinő. Azonban ha gél vagy lakk használatából ered, akkor próbáljuk ki a gyengéd csiszolást és a körömágybőr olajat, hogy védjen és megelőzzön. Ez a legjobb módja annak, hogy eleve megelőzzük a fehér foltok megjelenését a körmökön, mivel hidratálja és erősíti a körmöt. Egy jó hidratáló alaplakk is segít, és mindenképpen fel kell vinni a körömlakkozás előtt.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock