Festett, rózsaszín körmű női kéz, rózsaszín háttéren, körülötte manikűr eszközök

Tényleg rosszat tesz a géllakk a körmöknek?

Káros hatással van a körmökre a géllakk? Szünetet kellene tartani néha a manikűrözésben? Íme, a válasz!

Káros a géllakk?

Attól függ. A modern géllakkok formulái önmagukban (a kémiai összetételük) gyakorlatilag ártalmatlanok. Az a javaslat, hogy hagyjuk a körmünket lélegezni időnként a különböző típusú manikűrszolgáltatások között, egy mítosz, amely a kiterjesztett szolgáltatások születése óta kering.

Fontos megjegyezni, hogy a félig tartós javító termékek, mint például a géllakk nem károsítják a körmöket, sőt segíthetnek megvédeni a természetes körmöket a környezeti elemektől, írja a Real Simple.

​Miért szenved akkor a körmök egészsége olyan gyakran a géllaktól?

Az ilyen szolgáltatásokkal járó károsodások főként mechanikusak, ami többféleképpen történik. A köröm és az előző lakk lereszelése, a termék erőteljes lekaparása eltávolítás közben,, valamint a géllakk felszedése és lehámlása mind-mind okozhat károsodást.

És még egy dolog: soha ne hagyjuk fent a géllakkot két-három hétnél tovább, még akkor sem, ha még mindig épnek tűnik. A legnagyobb kockázat, ha három hétnél tovább hagyjuk fent, hogy a plusz súly elkezdheti húzni a köröm szélét, ami szakadásokat okozhat a köröm tövében. Ezek aztán megemelkedhetnek, ami lehámozza a keratinrétegeket, és további mechanikai sérüléseket okoz. Minél tovább viseljük a géllakkot két-három hét után is, annál nehezebb lesz eltávolítani, így sokkal nagyobb a valószínűsége az erőteljes lekaparásnak és a hámlásnak.

Hogyan lehet biztonságosan eltávolítani a géllakkot?

Nagyon fontos, hogy a géllakkot extra óvatossággal távolítsuk el, hogy elkerüljük a sérüléseket, ezért szánjunk egy kis időt arra, hogy a megfelelő szalont válasszuk. Ha azt tapasztaljuk, hogy a manikűrös erőszakkal feszegeti le a lakkot, kérjük meg, hogy hagyja abba.

A másik intő jel, ha nem reszelik le először a lakkot. Az akril vagy zselés lakk eltávolítását előzetesen le kell reszelni, hogy a termék nagy részét eltávolítsuk, így a lakkbevonat vastagságához hasonló réteghez jutva. A gél eltávolításának helyes módja a 100 százalékos aceton használata. A megfelelő eltávolítás akkor történik, ha az eltávolító pakolások (pl. fólia vagy pamut) megfelelő ideig (általában 10-15 percig) a lakkon maradnak, és az eltávolító teljesen behatol a bevonatba, így az könnyű érintéssel és egy műanyag körömágybőr-tolóval könnyen lepereghet.

Mikor tartsunk szünetet a géllakkozások közben?

Annak jelei, hogy szüneteltetni kellene a lakkozás, a következők:

  • a körömágyak lepattogzása és hámlása,
  • egyenetlen körömágybőr,
  • a körmök elvékonyodása,
  • a szárazság
  • a fehér foltok.

Ha ezen jelek bármelyikét tapasztaljuk, akkor lehet, hogy itt az ideje, hogy egy időre szünetet tartsunk a géllakkozásban.

Ami az időtartamot illeti, ez az okozott kár mértékétől és attól függ, hogy milyen gyorsan nőnek a körmeink. A körömágyat nem lehet vastagabbá tenni, ezért a legjobb, ha a lehető legjobban hidratáltan tartjuk, és megvárjuk, amíg a sérülés lenő. Érdemes legalább két hétig vagy egy hónapig szünetet tartanunk a géllakkozással, hogy valódi különbséget tapasztaljunk. Az ismételt leszedés és hámlás okozta fájdalmas, intenzívebb sérülések esetén négytől nyolc hétig is eltarthat, amíg a körmök visszanőnek.

A várakozási idő felgyorsításához kulcsfontosságú egy jó körömágybőr-olaj alkalmazása. Ha a körmeink túlságosan kiszáradtak, és a hasadás/hámlás nagyon nyilvánvaló, vágjuk le őket, és egy-két hétig kenjük a körmöket körömágybőrolajjal, melyek ezek után gyorsan helyrejönnek, és újra lakkozhatóvá válnak.

Nyitókép: Shutterstock / Anton27