Az úgynevezett Big Five, öt nagy személyiségvonás modelljének közepén lévő sakkfigura. Pszichológiai koncepció

Két személyiségjegy, melyek hosszú életet jósolnak

Egy új tanulmány szerint az alábbi két személyiségjegy hosszabb életet élhet.

A lelkiismeretes személyiségjegyekkel rendelkező és az élményekre nyitott férfiak tovább élnek – derül ki egy tanulmányból. A nők esetében azok élnek hosszabb ideig, akik kellemesebbek és érzelmileg stabilabbak.

A csavar az, hogy a barátaink – és nem mi – jobban meg tudják ítélni ezeket a személyiségjegyeket kívülről.

A Psychological Science című folyóiratban közzétett eredmények a történelem egyik leghosszabb, 75 évet felölelő vizsgálatából származnak.

Dr. Joshua Jackson, a tanulmány első szerzője elmondása szerint az ember elvárja, hogy a barátai hajlamosak legyenek pozitívan tekinteni rá, de ők is éles szemmel figyelik azokat a személyiségjegyeket, amelyek korán a sírba juttathatják.

A kutatók olyan kutatás adatait használták fel, amely az 1930-as években kezdődött, és az akkor húszas éveik közepén járó párok egy csoportját követte, olvasható a PsyBlog cikkében.

Majdnem mindannyian házasság előtt álltak, és a jegyespárokkal személyiségjegyeiket vizsgálták, valamint barátaik is beszámoltak a pár személyiségéről.

„Tanulmányunk azt mutatja, hogy az emberek képesek elég pontosan megfigyelni és értékelni egy barátjuk személyiségét ahhoz, hogy előre megjósolják az évtizedek múlva bekövetkező, korai halálozást. Ez azt sugallja, hogy az emberek még akkor is képesek meglátni az egészséggel kapcsolatos fontos jellemzőket, amikor barátaik nagyrészt egészségesek voltak, és sok évvel a haláluk előtt”

– fogalmazott Jackson.

De miért van az, hogy a barátok jobban meg tudják ítélni a személyiségjegyekből, hogy meddig fogunk élni?

Jackson szerint két lehetséges oka van annak, hogy a társak értékelései jobbak az önértékeléseknél.

„Először is, a barátok talán látnak valamit, ami neked nem tűnik fel; lehet, hogy van valamilyen rálátásuk, ami neked nincs.
Másodszor, mivel az embereknek több barátjuk is van, képesek vagyunk átlagolni bármelyik barát sajátosságait, így megbízhatóbb személyiségértékelést kapunk. Az önbeszámolók esetében az emberek elfogultak lehetnek, vagy kihagyhatnak bizonyos aspektusokat magukból, és ezt nem tudjuk ellensúlyozni, mert csak egy van belőled, és csak egy önbeszámoló.”

Jackson rámutatott, hogy a hosszú életet előrejelző személyiségjegyek másképp alakulhatnak, ha a vizsgálatot ma újra kezdenék. Ez azért van így, mert az 1930-as években a hosszabb élethez társított személyiségjegyek elavult nemi szerepeket tükrözhetnek.

Az 1930-as években a nők szerepe a társadalomban – gyakran mint könnyed, támogató feleségek – sokkal korlátozottabb volt. Mindazonáltal a tanulmány lenyűgözően mutatja be a személyiség és a hosszú élet közötti kapcsolatot.

„Ez a pszichológia egyik leghosszabb tanulmánya. Megmutatja, hogy a személyiség milyen fontos szerepet játszik az élet jelentős kimeneteleinek, például az egészségnek a befolyásolásában, és bemutatja, hogy a barátoktól és más megfigyelőktől származó információk kritikus szerepet játszhatnak az egyén egészségügyi problémáinak megértésében. Például azt sugallja, hogy a családtagok, sőt az orvosok értékeléseit is fel lehetne használni az orvosi kezelések személyre szabásához vagy annak azonosításához, hogy ki van kitéve bizonyos egészségügyi betegségek kockázatának”

– tette hozzá Jackson.

Nyitókép: Shutterstock / Olivier Le Moal