egy szerelmes pár összefogódzva

Ezért látunk rózsaszín szemüvegen keresztül, amikor szerelmesek vagyunk

Semmi más nem hasonlítható a szerelembe esés mámorához, az érzéshez, amikor hirtelen egy olyan ember, akiről eddig semmit sem tudtál, a legfontosabbá válik az életedben.


Bár igyekszünk megőrizni függetlenségünket a kapcsolatainkban, mégis van egy gravitációs vonzerő, ami arra késztet, hogy állandóan figyelembe vegyük a partnerünket, és körülötte „keringjünk". Most a tudósok megtalálták a pontos okát annak, hogy ha szerelmes vagy, miért látsz mindent rózsaszínű szemüvegen keresztül.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem 2023-as tanulmánya a romantikus szerelem és a viselkedési cselekvési rendszerünk (BAS) közötti kapcsolatot vizsgálta. A BAS egy olyan rendszer, amely a jutalmak hatására aktiválódik, és olyan viselkedésre ösztönöz minket, amiért kapunk valami kívánatosat.

A kutatók 1556 „szerelmes" résztvevővel beszélgettek arról, hogyan viselkednek a partnerükkel. Ennek során megállapították, hogy a szerelem egyirányúvá teszi az agyunkat, és a szerelmünket helyezi életünk középpontjába.

Ennek biológiai oka a hormonokban keresendő. Ha szerelmes vagy, a szervezetet oxitocin (szeretet- és szociális hormon) és dopamin (jutalom- és örömhormon) árasztja el, amitől elégedettséget érzel az életeddel és a kedveseddel kapcsolatban.

cs\u00f3kol\u00f3zik egy \u00e1r az asztal felett

Fotó: Getty Images

A tudósok szerint ezek a változások beindítják a viselkedési akciórendszert, és olyan dolgokat növelnek, mint az energia, az önbizalom, az öröm, a társas interakció és a kíváncsiság. Ám nem csak akkor lő ki a viselkedési akciórendszerünk, amikor szerelmet érzünk, hanem akkor is, amikor bizonyos módon viselkedünk, ami azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel fogsz a partnered körül forgolódni, mert ezáltal nagyobb számban kapod meg ezeket a szép érzéseket.

Valószínűleg ezért van az, hogy ha valaki megdobbantja a szívedet, legszívesebben felvennéd a pulóverét, megfognád a kezét, vagy felhívnád ebédidőben − a tested pedig szó szerint jutalmaz téged ezért. Ezeket a folyamatokat egy kis evolúciós lökésnek érezheted a nemzés felé, ami megmagyarázza, hogy a másik miért kap olyan nagy jelentőséget.

A kutatók szerint az ilyen jellegű tanulmányok fontossága vitathatatlan, mivel eddig nem sokat foglalkoztak a tudósok a romantikus szerelemmel, és azzal, hogy ez hogyan irányítja viselkedésünket és érzelmeinket.

A jövőben a kutatócsoport azt is megvizsgálja, hogy a szerelemhez való hozzáállás és a viselkedés módja hogyan különbözik a férfiaknál és a nőknél. Megkockáztatjuk, hogy sokban.

Forrás: Marie Claire

Nyitókép: Getty Images