
Igazi tavaszi desszert: Citromos-áfonyás krémsajtos rudak – recept
Tavasszal nincs tökéletesebb párosítás, mint a citrom és az áfonya. Az élénk, édes-fanyar ízek e klasszikus kombinációja sokak nagy kedvence, így nem nyúlhatunk mellé vele.
Ez a háromrétegű desszert könnyű és krémes citromos sajttorta-szerű töltelékkel rendelkezik, amelyet lekváros áfonya díszít, és mindez egy Graham-kekszes kéreg és egy vajas Graham-morzsás réteg között húzódik. Ráadásul a vékony, vajas, ropogós morzsás bevonat extra textúrát ad ennek az előre is elkészíthető desszertnek.
Íme, a recept!
Hozzávalók
A kéreghez és a feltéthez:
- 9 evőkanál (kb. 130 g) sótlan vaj, megolvasztva és kihűtve
- 16 teljes méretű Graham-keksz (kb. 255 g), vagy 170 g Grahamkeksz-morzsa
- 50 g kristálycukor
- 1/4 teáskanál kóser só
Ha valami csokisabbra vágynánk: Isteni finom mogyoróvajas desszert, ha szereted a Reese's édességet
A citromos krémsajtos töltelékhez:
- 450 g krémsajt, szobahőmérsékleten
- 2 nagy tojás, szobahőmérsékleten
- 100 g kristálycukor
- 2 teáskanál finomra reszelt citromhéj (1 közepes citromból)
- 3 evőkanál frissen facsart citromlé (1 közepes citromból)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1/4 teáskanál kóser só
- 200 g friss áfonya, elosztva
- porcukor a sütemény tetejére (opcionális)
1. Melegítsük fel a sütőt 175°C-ra. Béleljük ki egy négyzet alakú fém tepsi alját és oldalát 2 lap sütőpapírral, egymásra merőlegesen elhelyezve őket, és ügyelve arra, hogy elég hosszúak legyenek ahhoz, hogy mind a négy oldalukon legalább 2-3 centivel túlnyúljanak, hogy egy hurkot alkossanak.
2. Törjük a Graham-kekszeket durva darabokra, és tegyük konyhai robotgépbe. Adjunk hozzá 50 g kristálycukrot és 1/4 teáskanál kóser sót. Addig dolgozzuk, amíg a kekszek olyan állagúak lesznek, mint a homok, kb. 15 másodpercig.
3. Adjunk hozzá 9 evőkanál olvasztott sótlan vajat, és pépesítsük, hogy összeálljon. (Ha Grahamkeksz-morzsát használunk, csak keverjük össze a vajjal egy közepes tálban). A keverék 2/3 részét tegyük félre a feltéthez.
4. A maradék keveréket tegyük a tepsibe. Egy lapos mérőpohár aljával vagy az ujjainkkal egyenletes rétegbe nyomkodjuk a morzsát, ügyelve arra, hogy a széleket is elérjük, és a sarkokat is kitöltsük. Süssük addig, amíg illatos nem lesz, és a szélei nem kezdenek sötétedni, 12-15 percig. Hagyjuk kissé kihűlni, amíg elkészítjük a tölteléket.
5. Töröljük tisztára a keverőt vagy robothépet papírtörlővel, majd tegyünk bele a krémsajtot. Addig dolgozzuk, amíg nagyon sima és habos nem lesz, 1-2 percig, majd kaparjuk le a tál oldalát. Adjunk hozzá 100 gramm kristálycukrot, 2 teáskanál finomra reszelt citromhéjat, 3 evőkanál citromlevet,1 teáskanál vaníliakivonatot és 1/4 teáskanál kóser sót. Addig dolgozzuk, amíg összeáll a keverék, kb. 30 másodpercig.
6. Kaparjuk le a tál oldalát. Járó motor mellett adjunk hozzá egyenként 2 szobahőmérsékletű nagy tojást, és dolgozzuk össze, amíg éppen csak be nem keveredik. Ezután mehet bele az áfonya fele, és óvatosan keverjük össze. Tegyük át a Graham-kekszes kéregbe, és egyenletes rétegben terítsük el. A maradék áfonyát szórjuk a tetejére, majd szórjuk meg a félretett morzsakeverékkel.
7. Süssük addig, amíg a szélek meg nem szilárdulnak és fel nem puffadnak, de a közepe még kissé remeg, 30-35 percig. Tegyük a formát egy rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni, kb. 2 órán át. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe, amíg lehűl, legalább 3 órán át vagy akár egy éjszakán át.
Ha használunk, porcukorral szórjuk meg a desszertet, majd vágjuk rudakra.
(Kitchn)
Nyitókép: Shutterstock