Citromos-áfonyás krémsajtos szeletek tányéron

Igazi tavaszi desszert: Citromos-áfonyás krémsajtos rudak – recept

Tavasszal nincs tökéletesebb párosítás, mint a citrom és az áfonya. Az élénk, édes-fanyar ízek e klasszikus kombinációja sokak nagy kedvence, így nem nyúlhatunk mellé vele.


Ez a háromrétegű desszert könnyű és krémes citromos sajttorta-szerű töltelékkel rendelkezik, amelyet lekváros áfonya díszít, és mindez egy Graham-kekszes kéreg és egy vajas Graham-morzsás réteg között húzódik. Ráadásul a vékony, vajas, ropogós morzsás bevonat extra textúrát ad ennek az előre is elkészíthető desszertnek.

Íme, a recept!

Hozzávalók

A kéreghez és a feltéthez:

  • 9 evőkanál (kb. 130 g) sótlan vaj, megolvasztva és kihűtve
  • 16 teljes méretű Graham-keksz (kb. 255 g), vagy 170 g Grahamkeksz-morzsa
  • 50 g kristálycukor
  • 1/4 teáskanál kóser só

Ha valami csokisabbra vágynánk: Isteni finom mogyoróvajas desszert, ha szereted a Reese's édességet

A citromos krémsajtos töltelékhez:

  • 450 g krémsajt, szobahőmérsékleten
  • 2 nagy tojás, szobahőmérsékleten
  • 100 g kristálycukor
  • 2 teáskanál finomra reszelt citromhéj (1 közepes citromból)
  • 3 evőkanál frissen facsart citromlé (1 közepes citromból)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1/4 teáskanál kóser só
  • 200 g friss áfonya, elosztva
  • porcukor a sütemény tetejére (opcionális)

1. Melegítsük fel a sütőt 175°C-ra. Béleljük ki egy négyzet alakú fém tepsi alját és oldalát 2 lap sütőpapírral, egymásra merőlegesen elhelyezve őket, és ügyelve arra, hogy elég hosszúak legyenek ahhoz, hogy mind a négy oldalukon legalább 2-3 centivel túlnyúljanak, hogy egy hurkot alkossanak.

2. Törjük a Graham-kekszeket durva darabokra, és tegyük konyhai robotgépbe. Adjunk hozzá 50 g kristálycukrot és 1/4 teáskanál kóser sót. Addig dolgozzuk, amíg a kekszek olyan állagúak lesznek, mint a homok, kb. 15 másodpercig.

3. Adjunk hozzá 9 evőkanál olvasztott sótlan vajat, és pépesítsük, hogy összeálljon. (Ha Grahamkeksz-morzsát használunk, csak keverjük össze a vajjal egy közepes tálban). A keverék 2/3 részét tegyük félre a feltéthez.

4. A maradék keveréket tegyük a tepsibe. Egy lapos mérőpohár aljával vagy az ujjainkkal egyenletes rétegbe nyomkodjuk a morzsát, ügyelve arra, hogy a széleket is elérjük, és a sarkokat is kitöltsük. Süssük addig, amíg illatos nem lesz, és a szélei nem kezdenek sötétedni, 12-15 percig. Hagyjuk kissé kihűlni, amíg elkészítjük a tölteléket.

5. Töröljük tisztára a keverőt vagy robothépet papírtörlővel, majd tegyünk bele a krémsajtot. Addig dolgozzuk, amíg nagyon sima és habos nem lesz, 1-2 percig, majd kaparjuk le a tál oldalát. Adjunk hozzá 100 gramm kristálycukrot, 2 teáskanál finomra reszelt citromhéjat, 3 evőkanál citromlevet,1 teáskanál vaníliakivonatot és 1/4 teáskanál kóser sót. Addig dolgozzuk, amíg összeáll a keverék, kb. 30 másodpercig.

6. Kaparjuk le a tál oldalát. Járó motor mellett adjunk hozzá egyenként 2 szobahőmérsékletű nagy tojást, és dolgozzuk össze, amíg éppen csak be nem keveredik. Ezután mehet bele az áfonya fele, és óvatosan keverjük össze. Tegyük át a Graham-kekszes kéregbe, és egyenletes rétegben terítsük el. A maradék áfonyát szórjuk a tetejére, majd szórjuk meg a félretett morzsakeverékkel.

7. Süssük addig, amíg a szélek meg nem szilárdulnak és fel nem puffadnak, de a közepe még kissé remeg, 30-35 percig. Tegyük a formát egy rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni, kb. 2 órán át. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe, amíg lehűl, legalább 3 órán át vagy akár egy éjszakán át.

Ha használunk, porcukorral szórjuk meg a desszertet, majd vágjuk rudakra.

(Kitchn)

Nyitókép: Shutterstock