Pohár krémdesszert citromkrémmel és granolával

Tiramisu ihlette, egészséges zabkása pohárdesszert

A klasszikus olasz desszert ízvilága inspirálta az egészségesebb alternatívaként elkészíthető zabkása desszertet.

Hozzávalók

  • 3,6 dl cukrozatlan mandulatej
  • 245 g teljes tejből készült joghurt, pl. görög típusú joghurt, elosztva
  • 2 ½ evőkanál tiszta juharszirup, elosztva
  • 2 evőkanál chia mag
  • 2 teáskanál instant eszpresszó kávépor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • ½ teáskanál só
  • 150 g régimódi zabkorpa
  • teáskanál kakaópor, elosztva

Elkészítés

1. Keverjük össze a mandulatejet, kb. 60 g joghurtot (a teljes felhasználandó mennyiség negyedét), 1,5 evőkanál juharszirupot, a chia magot, a eszpresszó port, a vaníliát és sót egy nagy tálban. Adjuk hozzá a zabot és addig keverjük, amíg teljesen bevon mindent el összekeveredik a többi hozzávalóval.

2. Fedjük le és tegyük a hűtőbe legalább 4 órára, de akár 4 napra is.

3. Keverjük össze a maradék joghurtot és 1 evőkanál juharszirupot egy kis tálban.

4. Tálaláshoz kanalazzunk 65 g zabkeveréket egy kis üvegbe vagy tálba. Tegyünk a tetejére 3 evőkanál juharjoghurtot. Végezetül szórjunk rá egy 1/4 teáskanál kakaót egy finom szemű szitán.

A juharszirup helyett cukorhelyettesítőt is használhatunk vagy adjunk hozzá néhány apróra vágott aszalt szilvát. Két aszalt szilva körülbelül 14 gramm szénhidrátot biztosít, ami felére csökkenti a juharszirupból származó szénhidrátok mennyiségét.