Tiramisu ihlette, egészséges zabkása pohárdesszert
Hozzávalók
- 3,6 dl cukrozatlan mandulatej
- 245 g teljes tejből készült joghurt, pl. görög típusú joghurt, elosztva
- 2 ½ evőkanál tiszta juharszirup, elosztva
- 2 evőkanál chia mag
- 2 teáskanál instant eszpresszó kávépor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- ½ teáskanál só
- 150 g régimódi zabkorpa
- teáskanál kakaópor, elosztva
Elkészítés
1. Keverjük össze a mandulatejet, kb. 60 g joghurtot (a teljes felhasználandó mennyiség negyedét), 1,5 evőkanál juharszirupot, a chia magot, a eszpresszó port, a vaníliát és sót egy nagy tálban. Adjuk hozzá a zabot és addig keverjük, amíg teljesen bevon mindent el összekeveredik a többi hozzávalóval.
2. Fedjük le és tegyük a hűtőbe legalább 4 órára, de akár 4 napra is.
3. Keverjük össze a maradék joghurtot és 1 evőkanál juharszirupot egy kis tálban.
4. Tálaláshoz kanalazzunk 65 g zabkeveréket egy kis üvegbe vagy tálba. Tegyünk a tetejére 3 evőkanál juharjoghurtot. Végezetül szórjunk rá egy 1/4 teáskanál kakaót egy finom szemű szitán.
A juharszirup helyett cukorhelyettesítőt is használhatunk vagy adjunk hozzá néhány apróra vágott aszalt szilvát. Két aszalt szilva körülbelül 14 gramm szénhidrátot biztosít, ami felére csökkenti a juharszirupból származó szénhidrátok mennyiségét.
Nyitókép: Shutterstock